Mida teha, kui läheneb vilkuritega auto? Igal juhul mitte pidurdada!

Liikluseeskirja järgi tuleb vilkuritega alarmsõidukile teed anda ning vajadusel tõmmata auto tee äärde ja peatuda. Mõned juhid aga tõlgendavad seda nõuet nii, et pidurdavad kiiresti hoo maha. Politsei hoiatab sellise tegevuse eest, kuna järsk pidurdamine võib liikluses kaasa tuua ohtlikke olukordi.

Ida-Soome politseijaoskonna konstaabel Olli Korpi on oma Facebooki küljele üles pannud juhendi, mida teha siis, kui läheneb vilkuritega auto.

Kõigepealt algab kõik sellest, et politseil on vahetevahel kiire, kuna kellegi tervis või elu võib olla ohus. Ent kiirusega kaasnevad suured ohud.

Politseiautodel nii nagu ka teistel alarmsõidukitel on õigus väljasõidul liikluseeskirju eirata. Alarmsõit võib olla vali huilgamine või siis toimuda vaikselt, kus ainult tuled vilguvad. Politseil on õigus eeskirju eirata ka ilma vilkuvate tuledeta, kui olukord seda nõuab.

Kõigil teistel liiklejatel on eeskirjade järgi kohustus alarmsõidukitele teed anda. Eeskiri näeb ühtlasi ette, et vajadusel tuleb sõita tee äärde ja peatuda. Siin ongi oluline tähele panna, et vajadusel tähendab vajadusel. See pole soovitus ega kohustus. See pole möödapääsmatu, aga seda tuleb teha, kui muid võimalusi ei ole.

Liiklejate hulgas on kõige tavalisem reaktsioon peale alarmsõiduki nägemist see, et vajutatakse piduripedaal põhja ning sellega koos veel tehakse ohtlik pööre teepervele, nii et kivid lendavad. Kui see juhtub näiteks kiirteel vasemas reas, siis võib pervele sõitmine tähendada kivide lendamist taga sõitva auto akendesse. Sellised kiired manöövrid tähendavad täiendavaid ohtusid tagant läheneva alarmsõiduki juhile.

Konstaabel Korpi annab liiklejatele lihtsa juhendi alarmsõiduki lähenemise puhuks:

  1. Säilita kiirust.
  2. Liigu parema teeserva poole. Kui olukord seda nõuab, võid hakata kiirust vähendama.

Korpi selgitab, miks talitada tuleb just nii. Alarmsõiduki kiirus on enamasti 160 km/h. Ees liikuva auto kiirus on 80 km/h. Autojuht märkab alarmsõidukit 100 meetri kauguselt. Autojuht otsustab pidurdada, et hõlbustada alarmsõiduki möödasõitu.

Samal ajal pidurdab ka alarmsõiduki juht. Ent kui kiirus on kahekordne, siis pidurdusmaa on neljakordne. 80 km/h juures on pidurdusmaa 30 meetrit, 160 km/h juures on pidurdusmaa 120 meetrit. Kui veel lisada reageerimisaeg, siis on politseiauto pidurdusmaa 164 meetrit. Ehk kohas, kus ees liikuv auto jääb seisma, on alarmsõidukil veel 34 meetrit pidurdada. Kokkuvõttes tähendab selline olukord, et politseiauto sõidab ees liikuvale sõidukile tagant sisse kiirusega 80 km/h.

Ehk veelkord: Alarmsõidukit nähes ära vajuta pidurit! Kui selleks pole just äärmist vajadust. Või teisalt, kui soovid, et politseiauto sulle suure kiirusega tagant sisse sõidab, siis teist nii head võimalust selleks pole.

Kommentaarid
(Külastatud 2,830 korda, 1 külastust täna)