Ligi 600 soomlast sureb igal aastal ilma pärijateta – miljonid lähevad riigile

Igal aastal sureb ligi 600 soomlast, kel pole pärijaid. Pooled neist on teinud testamendi, aga ülejäänute vara läheb üle riigile.

Riik päris möödunud aastal 26,3 miljonit eurot, millest omavalitsustele eraldati 16,3 miljonit. Riigile jäi 8,6 miljonit, vahendab MTV.

Aasta varem sai riik pärandusena 38,3 miljonit eurot. Pärandite suurus on väga erinev. Osa on miinuses, osa aga väga suured.

Ligikaudu pooled riigile läinud pärandid antakse üle omavalitsusetele. Pärandit võivad endale taotleda lahkunu koduvald või omavalitsus, kus asub lahkunu kinnisvara. Omavalitsused kasutavad pärandina saadud vara kultuuri või sotsiaalteenuste jaoks. Tüüpilised ettevõtmised on olnud noorte tõrjutuse vähendamine ja töö vanurite heaks.

Iga pärandi kohta tehakse otsused eraldi. Pärijaks võib olla ka lahkunule lähedane isik, kuigi tal ei pruugi olla otsest pärimisõigust. Lähedane isik võib olla näiteks abikaasa või lahkunut pikka aega hooldanud ja temaga tegelenud inimene. Ainult sünnipäevakülastused või jõulukaardid ei tee kellestki lähedast isikut.

Vara võib jääda ka riigi omandusse, kui see on põhjendatud. See põhjus võib olla näiteks kinnisvara sobivus looduskaitsealaks, vahetusmaaks või riigikaitseks. Niisamuti võib riik omale jätta väärtuslikud kunstiteosed või muuseumi sobiva vara.

Kommentaarid
(Külastatud 165 korda, 1 külastust täna)