Kas sul on hea sissetulek? Võrdle oma tulu Soome keskmisega

Ametlikud palgatabelid ei ütle tavaliselt midagi, sest sealt pole arvestatud maha maksusid ning selle sisse ei kuulu muud tulud nagu toetused. Soome väljaanne Taloussanomat on kokku pannud tabeli, kui palju soomlased saavad keskmiselt igas kuus raha kätte.

Soomes on ametlikult mediaanpalk 3000 euro ringis, ent see number käib ainult täiskohaga palgatöötajate kohta. Lisaks on Soomes 2,5 miljonit pensionäri, töötud, õpilased ja osaajaga töötajad, kes ametliku arvestuse sisse ei lähe.

Kõige parema ülevaate annab statistikaameti tulude ülevaade, mille põhjal on kokku pandud tabel selle kohta, kui palju soomlased reaalselt igas kuus raha kätte saavad. Selle tabeli põhjal oli 2015. aastal soomlaste keskmine kätte saadud sissetulek 1860 eurot kuus.

Tabelis on toodud sissetulek ühe täiskasvanu kohta vastavalt vanusele ja sellele, kas elatakse koos üksi, kahekesi või koos lastega.

Sissetulekut mõjutab oluliselt pereliikmete arv. 1860 eurot on arvestatud üksi elava inimese kohta. Kui koos elatakse kahekesi, siis on tulu ühe täiskasvanu kohta 1400 eurot kuus. Laste puhul Soomes tulu suureneb – kui koos elavad kaks täiskasvanut ja kaks last, siis on tulu täiskasvanu kohta keskmiselt 1950 eurot kätte.

Tabelist tuleb ühtlasi välja, et Soomes on vanemate inimeste tulud suuremad kui noortel inimestel. Kõige kõrgemad on Soomes tulud 45-54-aastastel inimestel – 2150 eurot inimese kohta. Tulud vähenevad järk-järgult pensionile jäädes ja üle 75-aastaste keskmine kätte saadud tulu on 1450 eurot kuus. 65-74-aastaste tulu on 1750 eurot kuus, vaid sada eurot väiksem kui 25-34-aastastel. Noorte väiksem tulu tuleb pikalt kestnud majanduslikust surutisest.

Vertaa omiin tuloihisi: Tämän summan keskimääräinen suomalainen saa käteen

Suomalaisten tulotasoa kuvataan usein noin 3 000 euron mediaaniansiolla, mutta mittari on puutteellinen. Luku muodostuu vain kokopäiväistä työtä tekevien palkoista, eikä se kerro mitään yhteensä yli 2,5 miljoonan eläkeläisen, työttömän, osa-aikatyöläisen tai opiskelijan tulotasosta. Kaikkien suomalaisten tuloja kuvaa parhaiten Tilastokeskuksen ylläpitämä tulonjaon kokonaistilasto, josta käyvät ilmi koko väestön käytettävissä olevat rahatulot.

Kommentaarid
(Külastatud 1,269 korda, 1 külastust täna)