Helsingis hukkuvad salapäraselt kajakad ja lagled

Helsingis on hakanud müstilisel kombel massiliselt hukkuma hallkajakad ja valgepõsk-lagled.

Helsingis hukkunud laglesid on viidud uuringuteks Oulusse toiduameti Evira esindusse. Teadaolevalt pole midagi sellist kunagi varem Soomes olnud, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi piirkonnast ja mujalt Luna-Soomest on viimasel ajal leitud hulgaliselt hukkunud linde. Täiskasvanud linnud olid hukkunud pesitsemise ajal.

Evira uurija Minna Nylund ütles, et midagi pole veel leitud. Linnugripiga tegu pole. Ühelt linnult leiti küll salmonellat, aga teistel lindudel seda polnud.

Kaks lindu olid väga heas seisukorras ja ühtegi viidet haigustele polnud. Neilt pole leitud ka mingit nakkust.

Kui surmad jätkuvad, siis võtab Evira veel linde uurida.

Soome keskkonnakeskuse Syke andmetel on viimasel ajal leitud Helsingist kümneid hukkunud linde. Suurim kogus surnud linde leiti Helsingi ligidalt Katajaluotolt. Sealt leiti korraga paarkümmend surnud laglet. Mingi haigus peab see keskkonnakeskuse töötajate arvates olema.

Lisaks lagledele on leitud palju hukkunud kajakaid. Arvatakse, et linnud on nakatunud just hallkajakate kaudu, kuna kajakad hakkasid surema varem kui lagled. Sellist asja pole teadaolevalt Soomes varem olnud. Üks võimalus on, et tegemist on lindudel B1-vitamiini puudusega.

Inimestel ega koduloomadel ei soovitata minna surnud linde katsuma, kuna nendelt võib saada salmonella nakkuse. Lindude pesitsemisaeg on tänavu olnud hilisem kui tavaliselt. Tavaliselt kooruvad pojad enne jaanipäeva, tänavu oli koorumise aeg pärast jaanipäeva. Laglede arvukus on püsinud viimastel aastatel ühesugune.

Mystinen joukkokuolema niittää valkoposkihanhia ja lokkeja Helsingin ympäristössä – “Tällaista ilmiötä ei ole Suomessa ollut aiemmin”

Helsingin seudulta ja Etelä-Suomesta on löytynyt runsaita määriä valkoposkihanhia ja harmaalokkeja kuolleina. Aikuiset linnut löytyivät menehtyneinä pesintäaikaan. Helsingistä on lähetetty muutamia valkoposkihanhia tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirastoon (Evira). Poikkeukselliseen ilmiön aiheuttaja on vielä mysteeri. “Mitään yhdistävää tekijää ei ole löytynyt”, kertoo erikoistutkija Minna Nylund Evirasta. Esimerkiksi lintuinfluenssasta ei siis ole kyse.

Kommentaarid
(Külastatud 391 korda, 1 külastust täna)