F-Secure hoiatab: suurem küberrünnak on alles ees

Soome andmeturvefirma F-Secure hoiatab, et käesolev nädal oli kõigest soojendus ning suurem küberrünnak on alles ees.

F-Secure hinnangul on uus rünnak viimistletum ja seetõttu palju laastavam, vahendab Tivi.

Firma F-Secure andmeturbespetsialist Sean Sullivan arvab, et Ukrainas laastamistööd teinud ning Petya-ks või NotPetya-ks ristitud arvutiviirus oli kõigest beeta- ehk prooviversioon ning järgmisel nädalal võib järgneda veel suurem rünne.

Sullivani arvates ei pruugi asi olla nii, et viiruse eesmärk oli ainult andmeid hävitada ja et lunavara-osa on kõigest kattevari, nagu on arvatud. Sullivani väitel ei ole usutav, et nii võimas asi tehti valmis kõigest suitsukatteks. „Arvan, et saame peagi sellele vastuse,” lisab ta.

Ukrainas levinud viirus lukustas arvuti andmed, ent tegi ka muud laastamistööd. Osa tekitatud kahjust võis tulla halvasti kirjutatud programmist. Uue Petya-viirusega lukustatud andmeid ei saa avada isegi hangitud parooli abil. See tähendab, et kõik andmed kaovad. Ettevõtted ja asutused peaks Sullivani väitel andmete tagasisaamise asemel senisest rohkem tähelepanu pöörama tagavarakoopiate valmistamisele.

Petya-viirus oli Sullivani väitel eriti ohtlik. Kui järgmisel nädalal vead kõrvaldatakse, võib see teha väga palju kahju. Nii on näiteks teada juhtum, kus Petya tungis Suurbitannias ühte kaitsmata arvutisse, kust see levis Põhjamaadesse. Viirus leiab omale mitmeid kanaleid ja võimalusi levimiseks.

Olenemata sellest, kas rünnaku taga oli erahuvi või mõni valitsus, on tõenäoline, et rünnatakse uuesti. Sullivani väitel tuleks seetõttu oma arvutivõrgud korras hoida. Näiteks administraatori salasõnad tuleks üle vaadata. Ühtlasi peaks üle vaatama turvakoopiad ning võimaliku rünnaku tagajärgedeks peaks olema valmis enne selle toimumist.

Kommentaarid
(Külastatud 208 korda, 1 külastust täna)