Eesti kunstnik ehitab Soomes õllepurkidest paati, et sellega Eestisse sõita

Noor, 1986. aastal sündinud Eesti kunstnik Karel Koplimets ehitab Espoos Nuottaniemi paadisadamas tühjadest õllepurkidest paati, et sellega üle lahe Eestisse sõita.

Esimene mulje on paadiehitust vaadates, et keegi tegeleb tühjade purkide kogumisega. Kuivõrd purgid täidetakse vahuga, siis on teine mõte, et keegi tahab purgid tagastamiskõlbmatuks muuta. Ent selle peale on raske tulla, et seal käib hoopis paadiehitus, milleks neid tühje õllepurke kasutatakse, vahendab Helsingin Sanomat.

Paadisadama parkimisplatsil on kottide viisi tühje purke, mis omavahel nööriga kokku seotakse ning millest tuleb paadi põhi. Teose nimi on Oodates Taarast laeva ning sellega tegeleb terve töörühm. Alkoholiturismi käsitlev teos on osa Eesti 100. aastapäeva programmist.

Tühjad purgid on saadud sotsiaalmeedia kaudu kohalikelt inimestelt ja need on valdavalt pärit Eestist.

Kunstniku väitel näitab teos seda, et Põhjamaades juuakse liiga palju. Ta peab silmas eelkõige Soomet. Idee selleks sai kunstnik Helsingi ja Tallinna vahelist laevaliiklust jälgides. Mõned soomlastest turistid olid nii purjus, ei ei pääsenud omal jalal laevast välja.

Samas kunstnik viinarallit hukka ei mõista. Ta tunnistab, et tarvitab ise ka aeg-ajalt alkoholi. Ta saab aru, et Eestis on alkohol odav ning reisimine lihtne. Kunstnik kritiseerib ühelt poolt alkoholiturismi, aga teiselt poolt kujutab Eesti ja Soome suhteid. Eestist käib palju inimesi Soomes tööl ja Soomest tullakse Eestisse alkoholi järele – see on omamoodi majanduslik koostöö  ning makse makstakse mõlemal pool.

Nüüd viib kunstnik purgid paadiga tagasi Eestisse. Ta peab seda sümboolseks, justkui Eesti töötegija tagasitulekuks. Paati on ehitatud viis päeva ja sellega ollakse poole peal. Raam on tehtud puust ja see kaetakse purkidega, mis omakorda täidetud ehitusvahuga. Nõnda ei pääse vesi purkidesse sisse.

Paadi jaoks kulub kokku ligi 5000 tühja purki. See peaks kandma nii puidust raami, mootorit kui Koplimetsa ennast. Ta loodab, et paat püsib ikka pinnal. Reis ise peaks toimuma augustikuu algul mõnel sobival päeval. Reis võib aega võtta kümme tundi. Paat liigub kiirusega keskmiselt 10 kilomeetrit tunnis.

Koos paadireisiga valmib sellest eraldi dokumentaalfilm. Algul filmitakse kaameraga paadi valmimist. Paadireisi filmitakse omakorda teisest paadist. Sügisel on nii film kui paat ise väljas Tallinnas Kumus. Samas ei välista kunstnik paadireisi ebaõnnestumist, aga filmi peaks ikka valmis saama.

Sama teemat puudutas noor kunstnik tänavu kevadel Tallinnas korraldatud näitusel Case 11: Talsinki. Näituse jaoks sõitis Koplimets laevaga Helsingi ja Tallinna vahet ning pildistas nii turiste kui eestlastest tööleminejaid. Kohati oli pilt päris õudne, sest osa inimesi sõitis Tallinna ainult viina järele. Lätis on alkohol veel odavam ja seda on juba tunda: osa eestlasi käib alkoholi järel Lätis ja üha rohkem soomlasi võtab selleks samuti senisest pikema teekonna ette.

Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – “Ihmiset juovat ihan liikaa”

“Ei täällä ole oikein mitään nähtävää juuri nyt”, virolainen taiteilija Karel Koplimets pahoittelee Espoon Nuottaniemen venesatamassa. Uskaltaisin väittää, että hän on väärässä. Jos unohtaa käsitetaiteellisen kontekstin, ensimmäinen ajatus näkyä katsellessa on, että joku on houkutellut paikallisen partiolaisseuran “kivaan kesätehtävään” – keräämään veneilijöiden tyhjät tölkit.

Kommentaarid
(Külastatud 818 korda, 1 külastust täna)