Yle: peaminister Juha Sipiläga seotud firmad saanud 30 miljonit riigi tuge

Soome rahvusringhääling Yle jätkab peaminister Juha Sipilä telgitaguste valgustamist. Selgub, et temaga seotud ettevõtted on saanud 30 miljonit eurot riigi toetust.

Yle leidis kokku 21 Sipiläga seotud väikest ja keskmise suurusega ettevõtet, mis on saanud enne tema peaministriks saamist riigi toetust.

Lisaks on Sipiläl olnud osalusi kümnes börsiettevõttes. Peaministriks saades loobus Sipilä kõigist osalustest ettevõtetes.

Riigi toetus pole ettevõtete puhul Soomes ebatavaline, küll aga on ebatavaline see, et riigi toetust on saanud just Sipiläga seotud ettevõtted.

Sipiläst sai rikas mees 1996. aastal, kui ta värskelt ülikooli diplomi saanud insenerina müüs USA investorile maha oma osaluse sagedusmuundureid tootvas ettevõttes ADC Solitra. Sipilä teenis tehingu pealt 12 miljonit eurot, mis oli tollal väga suur raha. Selleski tehingus ei puudunud riigi osalus: tehingu üks osapooltest oli riigiettevõte Ruukki.

Sipilä tõdes toona antud intervjuus, et seda raha oli ühele inimesele liiga palju. Ta ostis uue auto ja tegi kodus remondi. Ülejäänud raha paigutas ta laiali eri ettevõtetesse. Sipilä investeeringud on värvikad: nende hulgas on terve rida pankrotte, palju avalikku raha ja mõned üksikud õnnestumised.

Sipilä firmade tausta arvestades pole üllatav, et Sipilä on alati rõhutanud riigi osatähtsust ettevõtete toetamisel. Ühtlasi võib Sipilä tegevusest välja lugeda seda, et enamik nn ingel-investorite investeeringutest ebaõnnestuvad. Sipilä investeeringud on suured osas samuti ebaõnnestunud. Teisalt võib üks õnnestunud investeering kõik muud ebaõnnestumised kuhjaga tasa teha.

Investeeringuid arvestades on Sipiläl Soome peaministrina ebatavaline taust: ebatavaline on see, et peaministriks saanud mehel on olnud osalusi kümnetes ettevõtetes. Sipilä on hoolikalt oma partnereid valinud: tema kaasinvestorid on alati olnud tema lähimad sõbrad ja tuttavad ärimehed ning pere liikmed. Koos Sipiläga on näiteks alati investeerinud ettevõtjad Juha Hulkko, Jorma Terentjeff ja Veikko Lesonen. Nii nagu Sipilä on nad Oulu taustaga IT-miljonärid ehk ettevõtjad, kes on olnud seotud ettevõtetega Elektrobit ja JOT-Automation.

Soome riigikontrolli 2016. aasta aruandest selgub, et erinevalt muust Euroopa Liidust on Soomes väga suur riigi roll ettevõtetesse investeerimisel. Avaliku sektori investeeringud Soome ettevõtetesse olid aastatel 2008-2012 ligi kaks korda suuremad kui Euroopa Liidus keskmiselt. Seejuures on antud raha ettevõtetele, mis ilma toetuseta poleks kuidagi hakkama saanud. Ilma maksumaksja rahata oleks ettevõtted kiiresti hääbunud. Selline olukord on omakorda toonud kaasa nähtuse, mida kutsutakse turuhäireks.

Peaministriks saades on üks Sipilä peamisi tegevusi olnud ettevõtetele riigipoolse lisarahastuse võimaluste loomine. Sipilä lõi valitsuse juurde riigi rahaga täiesti uue riigi investeerimisfirma Vake Oy. Selle kõrval tegutsevad riigi investeerimisfirmad Tekes, Suomen Teollisuussijoitus ja Finnvera. Kokku on riigi investeerimisfirmad investeerinud ettevõtetesse viimaste aastate jooksul ligi 6 miljardit eurot. Sellele lisanduvad Soome pensionifondide investeeringud, milles on samuti riigi osalus.

Sipiläga seotud ettevõtted on saanud raha investeeringute ja laenude näol riigi investeerimisettevõtetelt Finnvera, Tekes, Soome iseseisvuse peofondist Sitra ning piirkondlikelt Ely- ja TE-keskustelt.

Kommentaarid
(Külastatud 214 korda, 1 külastust täna)