Vantaa endine linnapea mõisteti altkäemaksu võtmise eest vangi

Vantaa endine linnapea Jukka Peltomäki mõisteti kohtu esimeses astmes altkäemaksu võtmise eest 2,5 aastaks vanglasse. Samuti mõisteti talt välja altkäemaksuga saadud summa 187 958,05 eurot.

Altkäemaksu andmises mõisteti 2 aastaks ja 10 kuuks vanglasse arhitektuuribüroo Forma Futura omanik Leila Tuominen. Lisaks sai naine viie aasta pikkuse ärikeelu.

Endine linnavalitsuse planeeringute komisjoni liige Tapio Päivinen sai altkäemaksu võtmise eest ühe aasta ja kahe kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Lisaks peab ta tasuma altkäemaksuna saadud summa 34 335 eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Süüalused on praegu veel vabaduses ja neil on õigus otsus edasi kaevata.

Peltomäki töötas aastatel 2006-2011 linnavalitsuses abilinnapeana planeeringute ja ehituslubade alal ning Tuominen oli planeeringute ja lubade taotleja.

Kohtualused polnud ise süüdistusega nõus ja ütlesid, et raha anti lihtsalt tutvuse poolest. Peltomäkil ja Tuomisel oli olnud 1990ndatel aastatel suhe. Suhe arenes nende enda väitel ajapikku sõpruseks. Tuominen on oma testamendis määranud Peltomäki enda pärijaks.

Peltomäkit süüdistati ka ametikohustuste täitmata jätmises, aga selle süüdistuse lükkas kohus tagasi. Kohus lükkas tagasi ka arhitektuuribüroo Forma Futura vastu esitatud 250 000 euro suuruse trahvinõude.

Asja hakati uurima 2011. aasta suvel, kui selgus, et linnapea elab arhitektuuribüroole kuuluvas korteris, makstes turuhinnast märksa madalamat üüri. Asja uurimine võttis keskkriminaalpolitseil aega üle kahe aasta. Süüdistus esitati 2015. aasta juunis.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005263835.html

Kommentaarid
(Külastatud 212 korda, 1 külastust täna)