Uuring: soomlased harrastavad üha rohkem suuseksi, aga ei kaitse end haiguste eest

Viimasest FINSEX-uuringust tuleb välja, et soomlased harrastavad üha rohkem suuseksi, aga ei kaitse end sellega seoses haiguste eest.

Inimesed ei oska end suuseksi puhul haiguste eest kaitsta, tõdeb suguhaiguste polikliiniku peaarst Eija Hiltunen-Back. Soomes on juba aastaid levinud topeltstandard, kus muidu kasutatakse kondoomi, aga seda mitte suuseksi puhul, vahendab Helsingin Sanomat.

Inimesed ei tea, et suuseksi puhul on võimalik samamoodi haigustega nakatuda kui tavalise seksi puhul. Eija Hiltunen-Back märgib, et suuseksi kaudu ei levi haigused nii kergesti, aga nad levivad. Kurgus ei põhjusta haigused sageli ka vaevusi, mistõttu on neid raske tuvastada. Seetõttu võidakse teadmatusest nakatada paljusid inimesi.

Soomes kõige rohkem levinud suguhaigus klamüüdia levib just suuseksi kaudu ja seda leitakse kurgust kõige rohkem. Suuseksi kaudu levib ka papilloomviirus, mis on läänemaades põhiline pea ja kaela piirkonna vähi põhjustaja, seda eriti alla 40-aastaste inimeste hulgas.

Veebis on küll suuseksi kaudu levivate haiguste kohta palju infot, aga inimeste teadlikkus on ometi madal. Näiteks koolitundides seda ei õpetata. Samuti on koolitundides järjest vähem juttu suguhaigustest. Viimases uuringus vastasid pooled õpilased suguhaigusi puudutavatele küsimustele valesti.

Kurgus peituv suguhaigus ei tule välja tavalise uriiniproovi kaudu, vaid selleks tuleb võtta proov suust. Seda paljud ei tea ning uriiniproovist saadud negatiivset tulemust peetakse tervise näitajaks. Lisaks inimestele on näiteks suurt võetava proovi osas teadlikkus madal ka arstide hulgas. Kui nii patsientide kui arstide hulgas on teadlikkus madal, siis võivad haigused jääda avastamata.

Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – “Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

Suomalaisten seksitavat ovat jälleen monipuolistuneet, käy ilmi uusimmasta FINSEX-tutkimuksesta. Varsinkin nuori ikäpolvi harrastaa yhä enemmän suuseksiä. Mutta onko suojaus ja valistus pysynyt mukana muutoksessa? Sukupuolitautien poliklinikan ylilääkärin Eija Hiltunen-Backin mukaan ei. “Ihmiset eivät tule ajatelleeksi suojautumista suuseksissä”, Hiltunen-Back harmittelee. “Eivät, vaikka käyttäisivät kondomia muuten. Se on ollut ihan selvä tuplastandardi jo vuosia.”

Kommentaarid
(Külastatud 1,111 korda, 1 külastust täna)