Turu linna kavandatakse samuti suurt vabaajakeskust

Lisaks Tampere linnale kavandatakse Turu linna raudtee kõrvale suurt vabaajakeskust. Turus on tegemist Soome suurima sarnase keskusega.

Kui projekt teostub, siis kerkivad raudtee kõrvale bürood, 700 korterit, 27-korruseline kongressihotell, hokiklubi Turun Palloseura uus jäähall ning digitaalne elamuskeskus. Kokku on projekti maksumus ligi pool miljonit eurot ja see peaks valmima 2022. aastal, vahendab Helsingin Sanomat.

Turu keskus on võrreldav Tampere omaga. Tamperesse rajatakse raudtee peale ligi samuti ligi poole miljardi eurone vabaajakeskus.

Turu projekti taga on teiste seas Helsinki Gardeni halli arendaja Ilkka Kilpimaa, mängufirma Supercell asutajad Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ning Turun Palloseura arendusjuht ja endine tipphokimängija Saku Koivu.

Kilpimaa ütles, et tegemist pole lihtsalt jäähalli, kaubanduskeskuse ja korterite ehituse, vaid tervikliku linnaarenduse kontseptsiooniga. Eesmärk on muuta Turu linn senisest atraktiivsemaks.

Keskuse mõõtmed on hiiglaslikud – see hõlmab ligi 150 000 ruutmeetri ulatuses eri liiki pindu. Kõige keskel on 10 000 vaatajat mahutav spordihall, millest saab Turun Palloseura uus koduväljak. Hall moodustab viiendiku kogu projekti mahust.

Lisaks hallile tulevad keskusesse digitaalne elamuskeskus, mis on oma olemuselt virtuaalreaalsuse elementidega seikluspark. Need 6d elemendid sisaldavad erilisi efekte nagu tuul kui vesi.

Kilpimaa sõnul ei huvita lapsi enam teivashüpe ja kettaheide, aga nad on vaja saada kuidagi muud moodi liikuma. Töörühma arvates toob keskus kohale ligi 5 miljonit külastajat aastas. Külastajaid meelitatakse muu hulgas elamuste, kohtumiste, spordivõistluste ja näitustega. Külastuste sisse on arvestatud kohalikud elanikud ja kontoritöötajad.

Supercelli asutaja Paananen ütles, et läheb asjaga kaasa, kuna tunneb sidet oma sünnikohaga. Ta on pärit Turu ligidalt Piikkiöst. Tema sõnul tehakse midagi täiesti uut, mille üle turulased saavad uhkust tunda.

Raudteeäärse maa arendamine sai alguse riigi raudteefirmast VR, kes soovis mitu aastat tühjalt seisnud maad kuidagi ära kasutada. Valadava osa investeeringutest katavad erainvestorid, see on eraisikud, kinnisvarafirmad ja pangad. Turu linn, VR Group ja projekti haldav firma tahavad kokkuleppe allkirjastada juba sügisel. Enne ehituse algust peab linn muutma planeeringut.

Turu uus keskus pakub teostudes tööd 790 inimesele.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005241597.html

Kommentaarid
(Külastatud 404 korda, 1 külastust täna)