Soomes tuleb suur lennukite näitus ja võistlus

Helsingis Kaivopuistos tuleb homme, 9. juunil suur lennunäitus ja võistlus, kus omavahel võtavad mõõtu maailma paremikku kuuluvad hävitajad. Soome sõjaväelased valivad selle mõõduvõtmise käigus välja õhuväele ostetavad hävitajad.

Helsingi kohal lendavad reedel eurooplaste Eurofighter Typhoon, rootslaste Saab Gripen, ja ameeriklaste Boeing F-18 Super Hornet. Hävitajate lennud on osa lennundusmuuseumi korraldatavast lennunäitusest, millest tõotab kujuneda Soome kõigi aegade suurim vabaõhuüritus, vahendab Helsingin Sanomat.

Üritus on kõigile tasuta ja sellele oodatakse ligi 100 000 pealtvaatajat. Üritus on osa Soome 100 programmist. Programm algab kell 14, lennud alates kella 18. Lende saab vaadata Kaivopuisto pargis mere ääres.

Soome õhujõud viivad parasjagu läbi hävitajate ostu ehk HX-hanget. Praegu kasutusel olevate vanade Hornetite asemele valitakse uut lennukit kokku viie pakkuja hulgast. Kolm neist osalevad Helsingis lennuvõistlusel. Hange kuulutatakse välja järgmise aasta algul ja lõplik valik tehakse 2021. aastal. Lisaks eespool mainitutele osalevad konkursil veel prantslaste Rafale ja ameeriklaste Lockheed Martin F-35.

Lennunäituse korraldaja Perttu karivalo ütles, et lennukid maanduvad Helsingi Vantaa lennuväljale juba neljapäeval. Hävitajate baas saab olema Vantaa lennuväli, sealt lennatakse edasi-tagasi üle Kaivopuisto pargi.

Super Hornet

Super Hornet on USA mereväe jaoks ehitatud kahemootoriline hävitaja, mis meenutab vana Hornetit, aga on täitsa uus ja palju suurem lennuk. Super Hornet tegi oma esimese lennu 1995. aastal ja USA laevastik võttis selle kasutusele 1999. aastal. Lennukit on valmistatud üle 500 eksmplari ja seda kasutavad lisaks USA-le Austraalia õhujõud.

Super Hornet lendab reedel Kaivopuisto kohal kell 18.40.

Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon on kahemootoriline hävitaja, mille prototüüp tegi esimese lennu 1994. aastal. Sõjalisse kasutusse jõudis see kümmekond aastat hiljem. Lennukit valmistavad koostöös kolm Euroopa lennukitehast. Lennukit on valmistatud üle 500 eksemplari. Lennuk on kasutusel Saksa, Itaalia, Hispaania, Austria ja Saudi-Araabia õhujõududes.

Typhoon lendab Kaivopuisto kohal kell 19.25.

Saab Gripen

Saab Gripen on ühemootoriline hävitaja, mille esimest varianti pakkusid rootslased soomlastele juba 1980ndate aastate lõpus ja 1990ndate aastate algul, kui Soome otsis eelmine kord hävitajaid. Tookord otsustasid soomlased Horneti kasuks.

Rootsi õhujõud võtsid Gripeni kasutusele 1996. aastal. Lennukit on valmistatud üle 200 eksemplari ja seda kasutavad lisaks roostlastele Lõuna-Aafrika, Tšehhi, Ungari ja Tai õhujõud.

Helsingi kohal lendab siiski üks teine Gripen, mitte see, mida õhujõududele pakutakse. Tegemist on Gripeni uue E/F versiooniga, mis on alles katsetusstaadiumis ja pole veel kordagi lennanud.

Rootsi hävitaja lendab Helsingi kohal kell 20.10.

Lisaks lendavad reedel Helsingi kohal Briti vigurlennugrupp Red Arrows ning Soome õhujõudude Hornetid ja aerobaatika meeskond Midnight Hawks. Lisaks lendab kell 18.20 Finnairi uus reisilennuk Airbus A350.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005244560.html

Kommentaarid
(Külastatud 510 korda, 1 külastust täna)