Soomes poed jaanide ajal lahti iga päev ja ööpäev läbi

Soomes on jaanide ajal paljud poed lahti iga päev ja ööpäev läbi. Kaubakettidest ainult Lidl ei kavanda Soomes ööpäevaringset lahtiolekut.

Kõigi Soome suuremate kaubanduskettide poed on jaanide ajal lahti iga päev. Ainult mõned Lidli poed on jaanipäeval suletud, vahendab Helsingin Sanomat.

Kauplustes oodatakse jaanide ajal vilgast kaupemist. Näiteks möödunud aastal oli jaanipäev kaubanduse jaoks positiivne üllatus.

Alates märtsist ööpäevaringselt lahti olnud Helsingi Kannelmäe Prisma on 24 tundi ööpäevas lahti ka jaanide ajal. Kaupluse juhataja Ilkka Riiali ütles, et samas vaimus tahetakse jätkata aasta lõpuni. Tema sõnul on igal öösel poes sadu kliente, öiste poeskäijate hulk on tõusnud ning klientide tagasiside väga positiivne. Öötundide kasulikkuse osas ütles Riiali, et loodetavasti õnnestub kulud katta, kuna seni on läinud väga hästi.

Kaupluste öist lahtiolekut võimaldav seadus jõustus Soomes 2015. aastal. Alates 2016. aasta algusest saavad kauplused ise määrata oma lahtiolekuaega sõltumata poe suurusest.

Pikemale lahtiolekule on nõudlus olemas, ütles S-grupi jaekaubanduse arendusjuht Ville Verronen. Prismade, S-Marketite ja Alepa poodide lahtiolekut on muudetud vastavalt klientide soovile.

Vahetevahel on inimesel vaja poes käia kas vara hommikul või hilja õhtul. Inimestel on erinevad töörutiinid ja üha vähem käib tööl päevasel ajal kaheksast neljani. Suurim tung on aga poes endiselt pealelõunal ja varasel õhtul. Pühapäevane poeskäimine on samuti pidevalt suurenenud, laupäevadel on poed rahvast täis peaaegu kogu päeva.

Verroneni sõnul on üha rohkem poode ööpäevaringselt lahti suuremates linnades. Näiteks Helsingi Herttoniemi ja Espoo Kivenlahti S-Marketid ning Helsingi Tapaninkylä Alepa on alates juunikuu algusest lahti ööpäev läbi. Möödunud aasta jaanid olid S-grupile positiivne üllatus. Kliente oli väga palju.

Vanade lahtiolekuaegade juurde naasmist ei ole, tunnistas K-Supermarketite keti juht Ari Sääksmäki. Pühapäevadest on saanud täiesti tavaliselt kauplusepäevad. K-toidupoodide lahtiolekuajad on kujundatud vastavalt poe asukohale ja klientide soovile. Tasuvusest tähtsam on kaupluste jaoks kahju vähendamine. Näiteks varem olid poed jaanide ajal seaduse tõttu pikalt suletud ning see tõi suurt kahju.

Soome Lidl on samuti vastavalt võimalustele lahtiolekuaega pikendanud – laupäeva õhtul kolme tunni võrra ning pühapäeval ühe tunni võrra hommikul ja ühe tunni võrra õhtul. Ööpäevaringset lahtiolekut Lidl samas ei planeeri. Lidl jälgib klientide tegevust ning otsustab vastavalt sellele, ööpäevaringse lahtioleku vajadust praegu ei ole, ütles Lidli tegevjuht Nicholas Pennanen.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005253079.html

Kommentaarid
(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)