Soome vastuvõtukeskuse pidamine on läinud planeeritust poole kallimaks

Espoo ligidal Kirkkonummis asuva Evitskogi pagulaste vastuvõtukeskuse pidamine läks möödunud aastal võrreldes planeerituga pea kaks korda kallimaks. Migratsiooniameti poolt kinnitatud eelarve oli 4,8 miljonit, tegelikud kulud olid 8,4 miljonit eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Eelarve läks lõhki, sest vastuvõtukeskuses oli 130 klienti rohkem kui algselt planeeritud, rääkis vastuvõtukeskuse juhataja Pekka Sinisalo. Eelarvet tehes 2015. aasta sügisel ei osatud tegelikke kulusid ette näha. Evitskogi on tulnud üle palju inimesi teistest keskustest, mis on kinni pandud.

Migratsiooniameti vastuvõtuosakonna juhataja Pekka Nuutinen ütles, et eelarvet muudeti vastavalt vajadusele 2016. aasta jooksul.

Migrantide massilise tuleku ajal 2015. aastal loodi Soome mitusada vastuvõtukeskust. Kõige rohkem oli inimesi keskustes 2016. aasta veebruaris-märtsis. Kokku oli keskustes kohti 32 500. Sellest ajast peale on toimunud keskuste sulgemine, kaotatud on ligi 20 000 kohta. Kaks kolmandikku keskustest on suletud. Keskusi suletakse pea igapäevaselt. Suletud keskustesse jäänud inimesed on suunatud olemasolevatesse keskustesse.

Evitskogi keskuses on praegu ligi 400 klienti. Neist ligi sada elab juba mujal, näiteks tuttavate juures. Kõik oma teenused nagu tervishoiu saavad nad aga keskuse kaudu.

Teistest keskustest Evitskogi üle tulnud inimesed on enamasti väga halvas olukorras. Pikk ootamine mõjutab inimeste tervist, mis omakorda suurendab kulutusi.

Kulutusi on püütud vähendada igal võimalikul moel. Näiteks esimeses kvartalis õnnestus ligi 50 000 eurot kokku hoida ravikulude pealt, kuna leiti vabatahtlik arst, kes käib keskuses üks kord nädalas.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005246630.html

Kommentaarid
(Külastatud 311 korda, 1 külastust täna)