Soome valitsus leppis kokku: kanged õlled ja longerod jõuavad toidupoodidesse

Soome äsjasel valitsuskriisil, kus põlissoomlased jagunesid kahte lehte, oli vähemalt üks tulemus: alkoholiseaduse muutmise osas saavutati kokkulepe, mille kohaselt lubatakse kanged õlled ja longero-sarnased lahjad piiritusejoogid toidupoodidesse. Seni müüdi neid vaid riigi alkoholimonopoli Alko poodides. Alko poodide lahtiolekuaega pikendatakse argipäeviti õhtul kella üheksani.

Kokkulepe tähendab seda, et kuni 5,5-protsendise alkoholisisaldusega õlut ja lahjasid piiritusejooke nagu Gin Long Drink võib müüa toidupoodides, vahendab Helsingin Sanomat.

Muudatuse kohaselt võib baarides müüa alkoholi hommikul kella neljani pelgalt teatamismenetlusega. Oluline muutus on ka see, et väiksemad õlletootjad võivad oma toodangut müüa otse tootmiskohas.

Seaduse läbiminekuks parlamendis on vaja ka opositsiooni hääli. Valitsusel on küll parlamendis 106 häält, aga juba kevadel loobusid 15 keskerakonna saadikut ja mõned koonderakonna saadikud valitsuse eelnõu toetamisest. Tõenäoliselt tulevad opositsioonisaadikud siin valitsusele vastu ja eelnõu läheb läbi.

Alkoholiseaduse uuendamine jooksis viimati ummikusse maikuus, kui põlissoomlased keeldusid viimasest välja pakutud kompromissettepanekust. Olukord muutus, kui osa põlissoomlasi lõi erakonnast lahku.

Eelnõu toetajad peavad muudatusi vajalikuks, kuna need aitavad suurendada riigi tulusid ja parandavad tööhõivet.

Eelnõu vastased on seda kritiseerinud, kuna see parandab alkoholi kättesaadavust ja võib suurendada alkoholi tarvitamist, seda eriti noorte hulgas. Alkoholi tarvitamine omakorda kahjustab inimeste tervist.

Alkoholilaista syntyi hallituksessa sopu, vahvat oluet ja limuviinat kauppoihin – Perussuomalaisten jakautuminen mahdollisti jo kerran torpatun uudistuksen

Hallitukseen kuuluvat eduskuntaryhmät ovat keskuudessaan sopineet, että enimmillään 5,5-prosenttiset oluet ja limuviinat voivat tulla ruokakauppojen hyllyille. Hallituspuolueiden pitää kuitenkin saada apua oppositiolta, jotta näin myös tapahtuu. Nyt päätettiin, että kansanedustajilla on lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä, jossa päätetään lain sisällöstä, oikeus äänestää laista niin sanottuna omantunnon kysymyksenä ilman ryhmäpäätöstä.

Kommentaarid
(Külastatud 309 korda, 1 külastust täna)