Soome valitsus jääb ametisse, hoopis põlissoomlased lagunevad

Soome poliitika on võtnud viimaste tundide jooksul ootamatu pöörde: oodatud valitsuse tagasiastumise asemel läksid hoopis põlissoomlased lõhki. Selle peale teatas peaminister Juha Sipilä, et valitsus jääb ametisse.

Täna teatasid ligi 20 valitsusse ja parlamenti kuuluvat põlissoomlast, et löövad ülejäänutest lahku ja moodustavad parlamendis oma fraktsiooni. Soomes on ministrid ühtlasi ka parlamendi liikmed.

Laupäevasel üldkogul Põlissoomlaste erakonna juhiks valitud Jussi Halla-aho süüdistas lahkulööjaid valijate petmises, vahendab Helsingin Sanomat.

Täna arenesid sündmused üllatavalt kiiresti. Hommikul oli peaminister Juha Sipiläl plaan sõita Naantalisse Kultaranta residentsi presidendi juurde, et anda üle valitsuse tagasiastumise palve. Peaminister Sipilä sõitiski juba ise oma lennukiga Turu lennuväljale. Sel ajal, kui ta autoga lennuväljalt Naantali poole sõitis, lõid aga 22 põlissoomlast ülejäänutest lahku. Lahkulööjate baasil on loodud uus parlamendirühm „Uus alternatiiv”, mis on valmis jätkama valitsuses ja valitsusliidu varasema programmi järgi. Rühma liikmed on välisminister Timo Soini, Euroopa asjade ja kultuuriminister Sampo Terho ning parlamendi spiiker Maria Lohela.

Peaminister Sipilä keeras uudist kuuldes poolelt teelt Naantalisse otsa tagasi Turu poole. Ta ütles kell 15 Turu lennuväljal toimunud pressikonverentsil, et valitsus jääb ametisse. Ta kavatseb teatada oma erakonna Keskerakonna parlamendirühmale, et valitsus jätkab praeguses koosseisus ja senisel kursil.

Põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho süüdistas mässulisi valijate petmises ja selles, et nad on ministrikohtadega ära ostetud. Ta ütles, et lahkulöömine tuli talle täieliku üllatusena. Halla-ahole jäi truuks 15 põlissoomlaste rahvaesindajat.

Näin hallituskriisi etenee tänään: tähän asti vaiennut Halla-aho kertoo näkemyksensä, Sipilä jättää hallituksen eropyynnön

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) marssii todennäköisesti jo tänään illalla tasavallan presidentin Sauli Niinistön luo jättämään hallituksensa eronanomuksen. Sitä ennen on kuitenkin luvassa tapahtumia täynnä oleva päivä. Miten Suomi päätyi hallituskriisiin – tästä voit lukea viikonlopun ja maanantain tapahtumat tiivistettynä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi hallituskriisiä aamun Huomenta Suomessa.

Kommentaarid
(Külastatud 353 korda, 1 külastust täna)