Soome ülemkohus vähendas Eesti narkokulleri karistust

Eestist narkootikumide smugeldamisega Soomes vahele jäänud Andrei sai tänavu märtsis tavapärasest väiksema karistuse, kuna Soome ülemkohus otsustas hakata eristama narkokullereid tegelikest niiditõmbajatest.

Tallinnast autoga Helsingisse sõitnud Andrei jäi Soome tolliametnikele narkootikumidega vahele 2014. aasta 16. septembril. Mazda oli mees rentinud päev varem Tallinnast, selles osas oli teda abistanud tuttav Sergei. Algul pidi Soome kaasa tulema veel üks mees, aga ta oli viimasel hetkel ära öelnud. Nõnda oli Andrei Soomes päris üksi, kindalaekas vaid üks paber telefoninumbriga, millele ta pidi Soome jõudes helistama, vahendab Helsingin Sanomat.

Tallink Star saabus Helsingi Läänesadamasse õhtul hilja. Kui Andrei kella 21.30 ajal autoga laevast välja sõitis, peatasid tolliametnikud auto ja hakkasid seda uurima. Mazda varuratas äratas kohe tähelepanu. See otsustati lahti võtta ja selle seest leiti 10 pakki valge pulbriga. Kiirtest näitas, et tegemist on amfetamiiniga.

Andrei peeti narkokuriteos kahtlustatuna kinni. Laboratooriumiuuring kinnitas kahtlust: pulber oli amfetamiin ja seda oli kokku ligi kaheksa kilo.

Ülekuulamisel väitis Andrei, et ei teadnud sellest midagi. Ta ütles, et polnud enne tulekut isegi auto pagasnikusse vaadanud. Teadis või mitte, sellel polnud isegi tähtsust, sest tegemist oli raske kuriteoga.

Seda aga Andrei ei teadnud, et Soome ülemkohus oli oodanud just temasugust kullerit, kelle abil luua pretsedent, mis muudaks senist kohtupraktikat.

Helsingi kohus mõistis Andreile kaheksa aasta ja kuue kuu pikkuse vanglakaristuse. See oli ränk, aga küllalt tavaline karistus selliste kuritegude eest. 2015. aasta oktoobris jättis ringkonnakohus karistuse jõusse.

Nüüd, 2017. aasta märtsis aga tegi ülemkohus otsuse, millega vähendati karistust viie aasta ja kuue kuuni. Algset karistust vähendati kolme aasta võrra.

Otsuses on öeldud, et narkokuritegude puhul ei tuleks vaadata mitte üksnes narkootikumide kvaliteeti ja hulka, vaid arvesse tuleb võtta kõik asjaolud. Arvestatakse näiteks sellega, kes ja kui palju kuriteost ise kasu saab.

Varem mõisteti karistusi tabeli järgi: kui oli n-kogus x-ainet, siis määrati karistus y. Selle järgi said musta tööd tegevad kullerid sama suure karistuse nagu narkokaubanduse juhid. Põhilise kasu saavad narkokaubandusest aga niiditõmbajad, kes jäävad väga harva vahele.

Kommentaarid
(Külastatud 475 korda, 1 külastust täna)