Soome pere loobus Mersust ja sai omale maja

Oulu pere loobus kallist Mersust ja sai tänu sellele võimaluse asuda korteri asemel elama oma majja.

Oulu naine Erika Taube tunnistab nüüd, et tänu autost loobumisele on peres palju rohkem rahu ja vähem stressi, vahendab Helsingin Sanomat. Enne seda oli ta veendunud korteri-inimene ja arvas, et Oulus ilma autota hakkama ei saa. Tema korteri akna all seisis tumesinine Mercedes.

Nüüd aga on kõik teistmoodi. Ta elab oma majas. Auto müüdi maha möödunud aasta septembris. Garaažis hoitakse auto asemel jalgrattaid.

Taube olid unistanud autovabast elust juba aastaid. Esiteks seetõttu, et auto peale kulub väga palju raha. Vaevas ka auto poolt tekitatav ökoloogiline jalajälg. Aga mees ja terve mõistus vaidlesid vastu: sellel laiuskraadil peaks ikka auto olema. Taube mees Janne Säkkinen armastas autosid. Aeg-ajalt pere siiski mõtles Helsingisse kolimisest ja autost loobumisest.

Kuni postkasti tuli kinnisvarapakkumiste uudiskiri. Seal köitis pilku üks kaunis 1950ndatel aastatel ehitatud maja. Kui ta maja vaatamas käis, siis hüüdis iga keharakk, et see on tema oma. Kõik loksus järsku paika ja mees jäi ka nõusse. Pere müüs auto ja sai piisavalt laenu uue kodu ostmiseks. Taube ja tema hambaarstist mees otsustasid, et proovivad autovaba elu esialgu pool aastat.

Taube istus oma auto roolis viimati möödunud aasta septembris, kui nad naasesid tuttavate pulmast Pohjanmaalt. Tagasiteel arutati, milline võiks elu olla ilma autota. Kuidas hakkama saada? Vastus oli, et takso ja rongiga.

Autovaba elu lihtsus esialgu lausa üllatas peret. Enne seda krahmati endale liiga palju kohustusi. Pärast lasteaeda käidi veel läbi poest ja sõprade juurest. Nüüd, kui kulgemine on aeglasem, ei võeta endale nii palju kohustusi. Täiesti ära on jäänud olukord, kus autosse topitakse nutvaid lapsi ja kogu aeg on kuhugi kiire.

Sõpru nähakse endisest vähem, aga asemele on tulnud rohkem aega iseenda jaoks. Samuti pole enam vaja mööda kauplusi tuulata, kui kauba saab koju tellida veebipoest. Toitu ostetakse veebipoest suuremas koguses iga paari nädala tagant. Muud esmavajalikku ostetakse kodulähedasest poest, kui käiakse jalutamas koos koera Brunoga. Kui tellimus on piisavalt suur, toovad veebipoed kauba tasuta kohale. Mõne suurema asja toomise eest on vaja siiski peale maksta.

Kuigi nüüd kulub rohkem raha transpordi peale, läheks auto pidamine ikkagi palju kallimaks. Kokkuvõttes on pere transpordikuludest jäänud alles vaid viiendik. Varem kulus auto peale ligi 500 eurot kuus, nüüd kulub transpordi peale 100 eurot. Kui ilm kehv, siis kasutatakse taksot. Oulus tegutsevat odavtaksot kasutatakse regulaarselt. 15-kilomeetrine sõit tuttavate juurde maksab 9 eurot.

Poole aasta jooksul on perel takso peale kulunud 200 eurot, rongipiletite peale 150 eurot, bussikaardi peale 120 eurot, tuttavate bensiini peale 100 eurot ja jalgrattahoolduse peale 50 eurot. See on vaid murdosa autoga seotud kuludest.

Suvilasse sõiduks on pere otsustanud auto rentida, aga sellist vajadust pole veel ette tulnud. Vanavanemad elavad Helsingis ja Kajaanis ja sinna sõiduks saab kasutada rongi. Autost vabanenud raha on Taube investeerinud aktsiatesse. Enne investeeris ta juhuslikult, nüüd teeb seda regulaarselt.

Raha kulub aga senisest enam eluaseme peale, kuna 70-aastane maja neelab rohkem kui kortermaja korter. Pool aastat on nüüd möödas ja perel pole veel tekkinud tahtmist autot soetada. Tulevikus võib aga auto omamine tulla siiski kõne alla. Näiteks siis, kui töölesõit kujuneb väga pikaks. Praegu on aga kõik käe-jala juures. Taube õpib hambaarstiks ja tulevane töökoht on kodust pooleteise kilomeetri kaugusel.

Autota elu võimaldab elada tervislikumalt ja rohkem liikuda. Näiteks on Taube loobunud jõusaalist, kuna aias saab teha palju füüsilist tööd. Linna ja kooli sõidab ta jalgrattaga. Kui ilm on kehv, siis võtab bussi või takso. Buss sõidab kesklinna iga kümne minuti tagant.

Lapsed saavad ka rohkem väljas olla. Kui varem mindi autoga mänguväljakule ja oldi seal tund aega, siis nüüd kestab lastekäruga mänguväljakule minek terve päeva. Toit võetakse kodust kaasa, vahepeal süüakse, mängitakse ja magatakse.

Vahel tunneb Taube autost siiski puudust, kui on vaja mõni kiire asi ära ajada. Või kui ta oli haige ja mees oli komandeeringus. Samas kasvatab autota elu kannatlikkust. Vahetevahel on nad laenanud autot oma tuttavatelt.

Taube jaoks on elus tähtsaim asi oma eesmärkide eristamine teiste omadest: oluline on küsida, mida ma ise tahan ja miks? Julgus teha asju, mida ise õigeks pead on ääretult vabastav – ja seksikas.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005245243.html

Kommentaarid
(Külastatud 742 korda, 1 külastust täna)