Soome oodatakse aastas miljonit Hiina turisti

Soomet külastavate Hiina turistide arv on kiiresti kasvanud ja võib peatselt ulatuda miljonini. Hiinlased peavad Soomet üheks atraktiivsemaks sihtkohaks maailmas.

Hiinlastele meeldib Soome kaunis loodus, palju vaba ruumi ning sõbralikud inimesed, vahendab Yle. Soome on unelmate maa, ütles Soomes esimest korda viibinud hiinlane Shun Zhi Hua.

Hiinas turistide arv on Soomes viimastel aastatel mitmekordistunud. Möödunud aastal ööbis Soomes statistikaameti andmetel 271 000 hiinlast. Hiinlased on suuruselt viies turistide rühm, eespool on Venemaa, Rootsi, Saksa ja Suurbritannia.

Tänavu on hiinlaste majutuste arv võrreldes eelmise aastaga juba mitmekordistunud. Hiina turistide arvu Soomes on suurendanud terrorirünnakud mujal Euroopas. Põhjamaid ja Balti maid peetakse aga turvalisteks sihtkohtadeks.

Soome suurima hiinlastega tegeleva turismiettevõtte Unitours juht Kari Tikkonen usub, et järgmise viie aasta jooksul ületatakse Soomes miljoni Hiina turisti piir. Hiinlastest ligi 7 protsendil on pass ja nad reisivad aktiivselt mööda maailma ringi. Kui reisivate hiinlaste arv suureneb, siis on Soome seisukohalt tegemist peaaegu ammendamatu ressursiga. Ja mis kõige parem: seoses turismiga tekib juurde palju uusi töökohti.

Hiina turistid on väga nõudlikud ja teadlikud. Algul pakuti neile lõhesuppi ja põdralihapraadi. Hiinlased sonkisid toitu kahvliga ja ei saanud aru, mis see on. Siis palusid nad kuuma vett, segasid seda oma kiirnuudlite sekka ning sõid neid. Soomlased on kokkupuudetest hiinlastega õppinud ja nüüd töötavad hiinlasi teenindavatel laevadel hiina kokad. Nüüd mõeldakse, kuidas hiinlasi veel paremini teenindada. Näiteks oleks vaja süstikrongi Helsingi ja Norra põhjaranniku vahele.

Ent on veel muid probleeme. Näiteks ei kehti Soomes Hiina juhiload, mistõttu on hiinlased sõltuvuses ühistranspordist. See tähendab täiendavaid nõudmisi Soome transpordikorraldusele.

Hiinlased ja teised Aasia turistid reisivad Soomes üha enam kas üksi või väikeste gruppidena. Nõndanimetatud stopover-turistid soovivad näiteks minna Pariisi, aga tahavad vahepeatuse ajal näha ka Soomet. Sellised turistid viibivad Soomes praegu keskmiselt poolteist päeva ja selle vahepeatuse kestust tahetakse Soomes pikendada.

Soomes turismi edendaval Visit Finlandil ongi parasjagu käsil kolmeaastane projekt Stopover Finland, mille eesmärk on teha Soomest konkurentsivõimeline vahepeatus Helsingi-Vantaa kaudu lendavatele Aasia turistidele. Neile turistidele on loodud paarsada erinevat programmi põhiliselt Helsingis ja selle ümbruses, aga ka mujal, näiteks Lapimaal.

Finnairi andmete põhjal on stopover-turistide arv kiiresti kasvamas, näiteks möödunud aasta lõpus oli kasv 23%. Lähiaastatel on reaalne meelitada Soome ligi 100 000 stopover-turisti aastas. Eeskuju võetakse Islandist, mis on juba paarkümmend aastat tegelenud stopover-turistide meelitamisega saarele.

Kommentaarid
(Külastatud 454 korda, 1 külastust täna)