Soome on laste ja noorte jaoks üks parimaid paiku maailmas

Soome on laste ja noorte jaoks üks parimaid paiku maailmas, selgub rahvusvahelise lastekaitseorganisatsiooni Unicef koostatud raportist.

Soome on maailmas laste ja noorte koha pealt paremuselt viies riik. Eespool on vaid Norra (esikoht), Saksa , Taani ja Rootsi, vahendab Helsingin Sanomat.

Unicefi värske raporti Building the Future (Ehitades tulevikku) kohaselt on Soome eriti heas kirjas hariduse ja vaesuse vähendamise kategooriates, nõrgem on Soome positsioon lastevastase vägivalla osas.

Kõige rohkem laste ahistamist esineb raporti järgi Leedus, Lätis ja Eestis, kõige vähem Rootsis, Islandil ja Itaalias.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi heaolu ja tervise edendamise osakonna nõunik Pirjo Lillsunde ütles, et lastevastane vägivald on asi, mille vähendamisega peab Soomes kogu aeg aktiivselt tegelema. Soomes on olnud viimastel aastatel peresurmade juhtumeid – kehv positsioon vägivalla osas võib just sellest tulla, kuna nende juhtumite puhul on hukkunud lapsed, ütles Lillsunde.

Valitsus planeerib jätku aastail 2010-2015 läbi viidud kampaaniale Ära löö last. Laste füüsiline karistamine keelati Soomes seadusega 1984. aastal ja Soome oli sellega üks esimesi terves maailmas. Pärast seda on lastevastane vägivald Soomes kiiresti vähenenud.

Lastevastane vägivald keelati ära, kuna vägivald jätab lapsele jäljed terveks eluks. Vägivalda kogenud lastel võib esineda probleeme õppimisel, tunnete tasandil ja vaimses tervises. Lapsena kogetud vägivald võib suurendada laste riskikäitumist nagu mõnuainete tarvitamine, suitsetamine, varajane seksielu ja enesetapukatsed. Lapsena kogetud vägivald võib kaasa tuua südame- ja veresoonkonna haigusi.

Koolikiusamise vastu on Soomes kasutusel Turu ülikoolis välja töötatud KiVa Koulu (Tore kool) programm.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005256253.html

Kommentaarid
(Külastatud 317 korda, 1 külastust täna)