Soome edendab Euroopa kaitsekoostööd

Täna Brüsselis kogunenud Euroopa Ülemkogu leppis kokku terve rea meetmeid Euroopa-sisese ja välise julgeoleku parandamiseks.

Euroopa Liit on Soome jaoks olnud kogu aeg julgeolekuliit, märkis Ülemkogul osalenud peaminister Juha Sipilä. Soome on Euroopa Liidus kogu aeg soodustanud julgeoleku- ja kaitsekoostöö süvendamist. Täna astus Ülemkogu konkreetsed sammud Soome poolt aetud suunas, ütles Sipilä valitsuse teate kohaselt Brüsselis.

Euroopa Liidu liikmesmaade tippjuhtidest koosnev Ülemkogu leppis täna kokku alustada koostööd sõjaliste jõudude arendamisel ja kutsus liikmesmaid tegevusega jätkama. Liikmesmaadelt oodatakse nüüd konkreetseid koostööprojekte ja -algatusi.

Soomes on sobivad projektid juba välja valitud. Soome tahaks asjast huvitatud liikmesmaadega teha koostööd näiteks küberkaitse arendamisel, satelliite puudutavas kosmosekoostöös, mereteede julgeolekus, ühiste operatsioonisüsteemide valmistamises ning varudega seotud ühisprojektides, rääkis Sipilä.

Ülemkogu kutsus liikmesriike üles leppima kiiresti kokku kaitsetööstuse arendamise programmis ning valima välja sobivaid projekte Euroopa kaitsefondi ja Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmi jaoks.

Ülemkogu kiitis ühtlasi Soomet Helsingisse rajatud hübriidohtude tõrjumise kompetentsikeskuse eest.

Sipilä lisas, et Euroopa Liidu julgeoleku ja kaitse arendamine on oluline osa Euroopa arenguprotsessist. Nii seda kui teisigi Euroopa Liidu tulevikku puudutavaid küsimusi arutades saavutatakse lõpuks parem tulemus, kui kõigele ei öelda teravalt „ei”.

Ülemkogu mõistis hukka terrorirünnakud ja tõdes, et see tugevdab Euroopa Liidu otsustavust Euroopa-sisese julgeolekuolukorra parandamiseks. Ühe meetmena kannustab Euroopa Liit arendama interneti valdkonnas uusi tehnoloogiaid ja vahendeid, millega paraneks terroriaktide varajase avastamise ja ärahoidmise võime.

Kommentaarid
(Külastatud 144 korda, 1 külastust täna)