President Niinistö intervjuus: ei usu, et Eestit rünnatakse

Soome president Sauli Niinistö ütles intervjuus väljaandele Ilta-Sanomat, et ta ei usu, et Eestit ei rünnatakse.

Presidendi väitel oleks siis tegemist Venemaa ja NATO vahelise kokkupõrkega ja seda ei juhtu.

Soomes on viimastel nädalatel arutatud, kas Soome peaks Eestit Euroopa Liidu Lissaboni leppe alusel sõjalise rünnaku korral aitama.

President ütles seda teemat kommenteerides, et küsimusepüstitus on vale kahel põhjusel.

Esiteks, kui sõjategevus toimub Eestis või Baltimaades, siis on osapool NATO. Ja kui vastamisi on juba Venemaa ja NATO, siis ei usu president vastastikusi aumehe kokkuleppeid, et sõditakse ainult Eestis või Baltimaades. See tähendab laiaulatuslikku sõda. Kui kaks suurt on vastamisi, siis ei usu ta mingisugust piiratud mõõduvõtmist. Õige küsimus oleks, kas Soome aitab NATO-t Eesti abistamises. Selles ongi küsimus. Kõik see on väga teoreetiline. Ta kordas, et ei usu, et midagi seesugust üldse kunagi juhtub.

Sellesisulisi arutelusid ei soovi Niinistö piirata, pigem vastupidi. Tema väitel on hea, kui asjadest räägitakse. Ühtlasi on ta üllatunud, et üldse räägitakse sellest, et välispoliitikast ei räägita. Presidendi väitel on Soome ajalehed täis teoreetilisi sõjaolukordade kirjeldusi ja muud välispoliitikat.

Presidentti Niinistö IS:n erikois­haastattelussa: Viro ei joudu hyökkäyksen kohteeksi

Suomessa on keskusteltu viime viikkoina siitä, pitäisikö Suomen auttaa Viroa Lissabonin EU-sopimuksen mukaisesti. Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa presidentti Sauli Niinistö sanoo pitävänsä kysymyksenasettelua vääränä kahdellakin tavalla. – Pitää nähdä, että jos sotaa käydään Virossa tai Baltiassa, siinä olisi osallisena Nato. Jos Venäjä ja Nato ovat vastakkain, en usko sellaiseen herrasmiessopimukseen, että soditaanpa vain Virossa tai Baltiassa.

Kommentaarid
(Külastatud 277 korda, 1 külastust täna)