Miks soomlasi terroriohust ei teavitatud?

Soomes on kerkinud küsimus, miks Helsingi elanikke pühapäeval terroriohust ei teavitatud. Politsei vastas, et see oleks andnud terroristidele võimaluse tähelepanu äratada ja hirmu külvata.

Politsei pühapäevase Helsingi suuroperatsiooni ajal sõna terror ei kasutanud. Selle asemel räägiti kahtlusaluse isiku otsimisest, vahendab Helsingin Sanomat.

Alles siis, kui esmaspäeva õhtul ilmusid Etu-Töölös asuva Temppeliaukio kiriku ette betoontõkked, said inimesed aru, et midagi tõsist on lahti. Pärast seda oli keskkriminaalpolitsei sunnitud tunnistama, et tegemist oli terrorirünnaku tõrjumisega.

Pühapäeval äratasid inimeste tähelepanu kaks ilma politsei tunnusmärkideta tumedat maastikuautot, mis seisid Temppeliaukio kiriku juures. Lisaks jälgiti piirkonda drooni abil. Osal politseinikest olid kaelas automaadid, mis viitab eriüksuse Karhu kohalolekule. Nende märkide põhjal oletasid inimesed, et tegemist on mõne suure kurjategijaga.

Alles täna, teisipäeval tunnistas keskkriminaalpolitsei ülemkomissar Tero Haapala, et kirik oli konkreetne rünnaku sihtmärk. Kurjategijaid kahtlustatakse terrorirünnaku ettevalmistamises.

Haapala ütles, et Helsingi politsei otsustas pühapäeval tõsta ohutaset. Seda oli näha läbi suurema hulga politseinike ilmumise tänavatele. Politsei aga pühapäeval veel terrori-sõna ei kasutanud, kuna ei tahetud tõmmata liigset tähelepanu ega külvata paanikat.

Ühtegi terrorirünnaku korraldamises kahtlustatavat seni kinni peetud ei ole. Temppeliaukio kirik on avatud nagu tavaliselt.

Miksi helsinkiläiset eivät saaneet tietää terroriuhasta? Krp: “Pitää ottaa huomioon terroristien tavoite saada maksimijulkisuus ja aiheuttaa pelkoa”

Poliisin tiedotuslinja on pysynyt hyvin niukkana Temppeliaukion kirkon terroriuhkaan liittyen. Vasta sen jälkeen, kun kirkon edustalle Etu-Töölöön oli viritelty huomiota herättäviä betoniesteitä, vahvisti keskusrikospoliisi (krp) maanantai-iltana tutkivansa terroristisen teon valmistelua. Temppeliaukion kirkolla huomiota herätti jo sunnuntaina suuri poliisioperaatio. Tuolloin viranomaiset tyytyivät kuitenkin vain toteamaan, että “poliisioperaation syynä on rikoksesta epäillyn henkilön tavoittaminen”.

Kommentaarid
(Külastatud 307 korda, 1 külastust täna)