Maale kolimise tuhin on mööda läinud: lastega soome pered eelistavad elada linna sees kortermajas

Värske uuringu kohaselt peavad lastega soome pered vaikusest ja rahust olulisemaks asukohta ja toimivaid püsiühendusi.

Oma maja ja kartulimaad ihaldavad soomlased üha vähem, selgub keskkonnainstutuudi Syke koostatud värskest elukohabaromeetrist. Uuringu kohaselt eelistavad soomlased alates 2000-ndate aastate algusest rohkem keskuses asuvaid korterelamuid ning oma maja populaarsus on vähenenud, vahendab Helsingin Sanomat.

Enne seda unistasid soomlased põhiliselt oma majast linnaäärses vallas. Eramajade piirkond on soomlaste hulgas endiselt kõige enam eelistatud elupaik, aga selle populaarsus on vähenemas. Keskusest eemal asuva oma maja asemel eelistavad soomlased üha enam korterit linnaelamus.

Puhtalt keskuses elamise eelistus on samuti kasvanud. Kui 2010. aastal tahtis keskuses elada 17% vastanutest, siis nüüd juba 28%.

Teenuste kättesaadavus pole soomlaste jaoks enam tähtis, sest näiteks pangaasjad saab korda ajada internetis. Elukoha lähedusse soovivad soomlased rohkem kohvikuid ja restorane kui toidupoode ja pangakontoreid.

Uuringu Elukohabaromeeter 2016 käigus uuriti üle 10 000 elanikuga asumites elavate inimeste eelistusi. Uuring viidi läbi posti ja interneti teel ning sellele vastas 3005 15-84-aastast inimest.

Varasemad uuringud viidi läbi aastatel 1998, 2004 ja 2010.

Kommentaarid
(Külastatud 209 korda, 1 külastust täna)