Helsingis kukkus alla väikelennuk, lendajad pääsesid õnnekombel eluga

Helsingis Tullisaari pargi kohal kukkus teisipäeval alla kahekohaline väikelennuk. Lendajad pääsesid õnnekombel eluga.

Lennukit juhtinud Järvenpää mees Petri Kauppi hakkas ligi 300 meetri kõrgusel Helsingi kohal lennanud lennukiga Malmi lennuväljale lähenedes laskuma, kui järsku lakkasid mootorid töötamast. Lennatud oli juba tund aega ja parasjagu oldi Suomenlinna kohal. Lenduril oli vaid mõni sekund aega otsustamiseks, mida edasi teha. 44-aastane piloot otsustas lennuki Ikarus C42 maandada Tullisaari pargis. Õnnekombel jäid ellu nii piloot kui temaga koos lennukis olnud sõber, vahendab Iltalehti.

Kauppi teadis, et mootorite seisukudes kukub lennuk alla 10 sekundiga. Sõber oli juhtunust paanikas, aga Kauppi säilitas kaine mõtlemise. Ta vaatas kiiresti, kuhu õnnestuks maanduda ja valis välja Tullisaari pargis oleva kõnnitee.

Laskudes märkas ta pargis kõnniteel inimesi. Kui ta oleks sinna maandunud, oleks inimesed jäänud lennuki alla. Kauppi mõtles kiiresti ringi ning tal oli võimalus keerata lennuk kas paremale või vasakule. Paremale keerates oleks ta tapnud oma sõbra, nõnda keeras ta vasakule puude vahele ja oli valmis ise surema. Kauppi juhtis lennuki kahe puu vahele, aga nende vahe oli liiga väike lennuki 9,45 meetrisele tiivaulatusele. Lennuk kukkus maha vasemale küljele kell 16.54.

Kauppi ise oli jäänud lennuki alla ja teda tuli sealt välja lõigata. Üks käsi oli purustatud, luu paistis ja osa käest oli maa sees. Enne kui päästjad saabusid, aitas Kauppi teise käega oma sõbra lennukist välja. Lennukist nirises kütust, mistõttu see oleks võinud plahvatada. Kauppi kamandas sõbra lennukist turvalisse kaugusse.

Päästjad toimetasid mehed Töölö haiglasse, kus piloodi kätt kohe opereeriti. Lõikus kestis viis tundi. Nüüd saab ta juba oma vasaku käes sõrmi liigutada, närvid hakkasid tööle. Mees ise on õnnetusest murtud. Asja uurinud asjatundja aga pidas tema tegevust väga õigeks, kuna sellega õnnestus ära hoida kõige hullem – inimeste hukkumine. Imekombel jäi ka Kauppi ise ellu. Ta ise arvab, et ju teda kaitses mõni ingel.

Kauppi ise lendamisest veel loobuda ei kavatse, aga teda tuleb veel opereerida, sest jalg on saanud samuti viga. Sõber sai samuti viga, aga tema vigastused on väiksemad. Temal opereeritakse pahkluud. Kauppil läks õnneks, et lendas just Ikaruse-tüüpi väikelennukiga, millega on võimalik maanduda väiksel kiirusel. Teist tüüpi lennukiga oleks ta olnud surmalaps.

Alla kukkunud lennuki omanik on lennuklubi Suomen Ultrapilotit Ry. Lennuki maksumus on 65 000 eurot. Klubil on alles veel üks lennuk, samasugune Ikarus.

Väikelennuk Ikarus C42. Kujutis: Vikipeedia
Kommentaarid
(Külastatud 441 korda, 1 külastust täna)