Venemaa levitab infot NATO õppuse kohta, milles osaleb Soome

Rootsi kaitseministri väitel levitab Venemaa valeinfot NATO õppuse kohta, kus osaleb Soome. Tegemist on Rootsi viimase paarikümne aasta suurima sõjalise õppusega Aurora 17, millest võtavad küll osa NATO riikide sõjaväelased, ent mis pole NATO õppus.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ütles väljaandele Dagens Nyheter, et Venemaa on alustanud seoses õppusega desinformatsioonikampaaniat.

Hultqvist ütles väljaandele, et Rootsil on täielik õigus korraldada taoline õppus, ilma et keegi seostaks seda propagandistlikul eesmärgil millegi muuga. Tegemist pole ministri sõnul mingi NATO õppusega, vaid NATO riikidest on lihtsalt kutsutud osalejaid. Ministri sõnul on tegemist Rootsi õppusega, mille käigus harjutatakse Rootsi kaitsmist. Ta lisas, et Rootsil pole kavatsust kedagi vallutada või endaga liita. Õppusele on kutsutud rahvusvahelised vaatlejad.

Õppus Aurora 17 toimub septembris ja selles osaleb kogu Rootsi kaitsevägi. Lisaks osalevad õppusel üksused Soomest, Eestist, Norrast, Taanist, Prantsusmaalt ja USA-st.

Samaaegselt Auroraga viib Venemaa koos Valgevenega läbi seni suurima sõjalise õppuse Läänemere piirkonnas Zapad 17, kus osaleb ligi 100 000 sõjaväelast. Rootsi Aurora õppusel osaleb ligi 19 000 sõjaväelast.

Rahukaitseorganisatsioonid on Rootsi õppust kritiseerinud ja avaldanud kartust, et seoses õppusega tuuakse Rootsi tuumarelvad. Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist eitas tuumarelva toomist Rootsi.

Försvarsministern varnar för desinformation – DN.SE

Övningen Aurora är den största svenska försvarsövningen på över 20 år. Den genomförs i september i södra Sverige och sammanfaller i tiden med Rysslands stormanöver Zapad (Väst) på andra sidan Östersjön. Läs mer: Försvarsministern: Trump ändrar inte Sveriges band till Nato - De genomför sin övning och vi vår.

Kommentaarid
(Külastatud 364 korda, 1 külastust täna)