Uus sünnitusviis aitab vähendada rebendeid

Võrreldes tavapärase poollamava sünnitusasendiga aitab uus püstine sünnitusviis vähendada lahkliha rebendeid, on parem beebile ja võimaldab pärast sünnitust jätkata rutem seksielu.

Uue STOMP-meetodi ehk spontaanse sünnitustehnika abil suunatakse ema püstisemasse asendisse. Lisaks ei sunnita emasid enam pressima, vaid lastakse rohkem oma keha kuulata, vahendab Helsingin Sanomat. Uurimus avalikustati teadusajakirjas European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.

Uue meetodi katsetamine kestis 12 kuud ja selles osales ligi neli tuhat sünnitajat. Uue meetodiga vähenes neljandiku võrra suurte rebendite hulk.

Naiste sünnitusmeetodeid uurinud Kesk-Soome haigla naistearst Tarja Mietola-Koivisto ütles, et püstised sünnitusasendid on pressimise ajal selili asendist paremad. Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO soovitas juba 1996. aastal sünnitusel selili asendit mitte kasutada. Sellele vaatama on poollamav asend jätkuvalt kõige levinum sünnitusasend.

Poollamavas asendis langeb suurem koormus emaka tagaosa veresoontele, mistõttu emakas ja platsenta ei saa piisavalt hapnikku. Lamav asend on õigustatud ainult riskirasedate puhul. Tervele emale on püstine sünnitusasend parem.

Spontaanse sünnitusasendiga kaasneb vähem lahkliha rebendeid. Samuti on see parem asend beebile. Kui ema saab vabalt hingata, siis saab ka laps piisavalt hapnikku.

Rebenditel on suur mõju seksielu taastumisele pärast sünnitust. Paljud naised ei saa rebendite tõttu seksielu alustada enne kolme kuud pärast sünnitust.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005212750.html

Kommentaarid
(Külastatud 858 korda, 1 külastust täna)