Uurija: üle 400 km läbivusega elektriautot pole vaja

Soome tehnilise uurimiskeskuse VTT autotehnika ekspert Juhani Laurikko leiab, et üle 400 km läbivusega elektriautot polegi vaja. Elektriautod ei pea võistlema läbivuse osas bensiinimootoriga autodega.

Paljud arvavad, et elektriautode läbivus on liiga väike, aga uurija arvates on praegused elektriautode läbivused on juba niigi liiga suured, vahendab Helsingin Sanomat.

Paljude arvates pole elektriauto üldse mingi auto, kuna sellega ei saa sõita ühe jutiga suvilasse või Helsingist Lapimaale. Samas võib odavaima elektriautoga Renault Zoella (hind ligi 35 000 eurot) sõita ühe laadimisega 300-400 km. Soome maanteeameti uurimuse järgi on Soomes 4/5 sõitudest lühemad kui 20 km. Ligi 95% sõitudest saaks Soomes ära ajada autoga, mis sõidab ühe laadimisega 300 km.

Elektriautode puhul tulevad eelarvamused põhiliselt inimese laiskusest. Elektriautodelt oodatakse sama mis bensiiniautodelt, mida ei pea iga päev tankima.

Soome asjatundja väitel võistlevad elektriautod omavahel läbivusega, mis viib aga auto hinna väga kõrgele. Elektriauto kõige kallim komponent on aku, aga autod ei vaja enamikul juhtudel suurt ja kallist akut. Autode võimekus peaks sõltuma nende kasutuse otstarbest, see on õnnestunud näiteks elektribusside puhul.

Bussidega on asi lihtsam, sest autode puhul eeldatakse, et vajadusel saab teha pikemaid sõite. Soome puhul on probleem ka selles, et terves riigis on ainult 300 laadimiskohta.

Soome valitsus tahab suurendada elektriautode hulka liikluses. Eesmärk on, et 2030. aastaks oleks Soomes kasutusel 250 000 elektriautot. Sinna on veel pikk tee minna, sest praegu on Soomes kasutusel ainult tuhatkond elektriautot.

Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

Monien autoilijoiden mielestä sähköautojen toimintamatkat ovat aivan liian lyhyitä, mutta VTT:n johtava tutkija ja moottoritekniikan asiantuntija Juhani Laurikko on toista mieltä. Nykyisten sähköautojen toimintamatkat ovat Laurikon mukaan usein liian pitkiä. Laurikon kanta liittyy siihen, minkälaisia odotuksia autoiluun liittyy. Yleisten odotusten mukaan sähköauto ei ole auto eikä mikään, koska sillä ei voi ajaa yhtä soittoa mökille tai Helsingistä Lappiin.

Kommentaarid
(Külastatud 398 korda, 1 külastust täna)