Tamperes kohtu all olnud iraagi kaksikud lastakse vabaks

Tamperes terrorisüüdistusega kohtu all olnud Iraagist pärit kaksikud vennad lastakse vabaks, kuna nende vastu esitatud mõrvasüüdistust ei suudetud ära tõestada.

See tähendab, et mehed pääsevad täna vabadusse, vahendab Helsingin Sanomat. Politsei on juba valmistunud selleks, et mehed vabaks lastakse ja mõelnud selle peale, kuhu neid majutada.

Süüdistusest vabanemine tähendab meeste jaoks ühtlasi seda, et neil on õigus hüvitisele vanglas veedetud aja eest. See tähendab kummalegi kümneid tuhandeid eurosid. Enne seda tuleb ära oodata järgmise astme kohtu otsus.

Mehed on istunud vangis üle 500 päeva. Tavaline hüvitis on umbes sada eurot päeva eest.

Mehed lastakse vabaks, kuna nende vastu polnud piisavalt tõendeid. Kohtus esitatud videomaterjal polnud piisavaks tõendiks. Kohus pidas tõenäoliseks, et mehed ei osalenudki Iraagi massimõrvas, vaid neid hakati sellega seostama hiljem. Mehi süüdistati 11 mõrva toimepanemise, mõrvadele kaasaaitamise ja sõjakuritegude eest.

Kohus ei pidanud piisavaks nelja anonüümse tunnistaja ütlusi. Neist keegi vendi lähemalt ei tundunud, aga nad olevat näinud vendadele sarnaseid isikuid Isise võitlejate hulgas.

Tunnistajate ütlustes oli vasturääkivusi, mistõttu ei suudetud ära tõestada, et just need vennad olid massimõrva kujutaval propagandavideol. Sellest ei piisanud, et tunnistajad tundsid mehed ära fotode järgi. Küll aga oli kohus arvamusel, et tunnistajaid võis video mõjutada. Kohtu hinnangul oli tegemist tunnistajate jaoks tundmatute inimeste tuvastamisega, mis juba iseenesest on problemaatiline. Tegemist oli anonüümsete tunnistustega, aga nendega oli seotud mitmeid usaldatavust vähendavaid asjaolusid. Kuivõrd muud tõendid süüd piisavalt ei tõendanud, otsustati süüdistustest loobuda.

Kohtu hinnangul oli võimalik, et süüdistatavad polnud ise seotud massimõrvadega, vaid neid hakati sellega siduma hiljem.

Mehed peeti Soomes kinni 2015. aasta detsembris. Nad olid Soome saabunud mõned kuud varem. Isise korraldatud massimõrv toimus Camp Speicheri endises lennuväebaasis  2014. aasta juunikuus. Tapeti üle tuhande Iraagi sõduri. Politsei kahtlustas, et üks vendadest oli videol näha olnud ja inimesi hukanud baretiga mees.

Irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – kaikki syytteet nurin teloitusvideojutussa Tampereella

Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt kaikki terrorimurhasyytteet, joissa kahta irakilaiskaksosta syytettiin joukkomurhista Irakissa. Oikeus määräsi heidät heti päästettäväksi vapaiksi. Näyttö ei riittänyt tuomitsemiskynnyksen ylittymiseen. Oikeus piti mahdollisena, että miehet eivät liity mitenkään joukkomurhaan vaan ovat tulleet liitetyksi siihen myöhemmin.

Kommentaarid
(Külastatud 301 korda, 1 külastust täna)