Soomes vähenes purju joomine esimest korda ajaloos

Soomes läbi viidud uurimise järgi vähenes purju joomine möödunud aastal esimest korda alates 1968. aastast, mil neid uurimusi tegema hakati.

Uurimuse viis läbi Tervise- ja heaoluinstituut ning selles vaadeldi soomlaste joomiskombeid. Uurimuse järgi jõid nii mehed kui naised end möödunud aastal purju vähem kui viimase uuringu ajal kaheksa aastat tagasi, vahendab Helsingin Sanomat.

Vähemalt kord kuus end purju joovate meeste osakaal kukkus 2008. ja 2016. aastate vahel 27% pealt 19% peale. Naiste vastav osakaal kukkus 9% pealt 6% peale.

Uurijate väitel on eriti kukkunud alla 30-aastaste meeste ja alla 50-aastaste naiste purjujoomine.

Purjujäämise vähenemisega samal ajal on vähenenud alkoholi tarvitamine Soomes – viimase 8 aastaga on tarvitamine vähenenud 14 protsenti.

Vähenemisele vaatamata on soomlased jätkuvalt suured joojad. Kõige rohkem tarbivad alkoholi 20-29-aastased noored. Selles vanuses meestest tunnistas iga neljas, et on joonud aasta jooksul vähemalt korra üle 18 annuse ühe päeva jooksul. 18% samavanustest naistest tunnistas, et on aasta jooksul joonud vähemalt 13 annust ühe päeva jooksul.

Alkoholi tarvitamine on Soomes olnud juba aastaid kreenis, mis tähendab, et väike osa elanikkonnast tarvitab ära väga suure koguse alkoholi. Möödunud aastal jõi 10% elanikkonnast ära ligi poole kogu Soomes müüdud alkoholist. Selline oli olukord ka 1968. aastal.

Väga vähesed soomlased on täiskarsklased ning karsklus on Soomes aastatega vähenenud. Aastal 1968 olid 23% elanikest vanuses 15-69 täiskarsklased, möödunud aastal kõigest 13%. Teadlaste arvates tuleb see asjaolust, et karske põlvkond naisi on vananenud ja ei kajastu enam uuringu tulemustes.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005203169.html

Kommentaarid
(Külastatud 199 korda, 1 külastust täna)