Soomes tuleb suur nimeuuendus

Soomes tuleb suur nimeuuendus, milega läheb praegune nimeseadus täielikult muutmisele. Vabaabielus paar võib võtta ühise perenime, samuti võib lapsele anda kaksiknime.

Justiitsministeeriumi töörühma ettepanekute kohaselt võib lapsele panna tulevikus kolme asemel neli eesnime, vahendab Helsingin Sanomat. Uue seaduse järgi võib inimesel olla mitu perenime. Näiteks võib laps kanda nii isa kui ema perenime, kui mõlemad vanemad on jätnud oma perenime. Samuti võivad mõlemad vanemad valida kaksiknime, nii et nad ei pea loobuma oma perenimest.

Töörühma arvamuse kohaselt lisavad muudatused võrdsust ja ühtsust abieludesse ja peresuhetesse.

Abielupaarid võivad jätkuvalt valida ühise perenime ja anda selle oma lastele. Vabaabielus paarid võivad valida ühise nime, kui nad on koos elanud vähemalt viis aastat või on neil ühine laps. Samadel alustel saavad valida ühise perenime samasoolised paarid. Seda on saanud nad nüüdki, aga eraldi tasu eest.

Eesnimede sidumisest sugupoolega ei kavatseta loobuda. Ent nimesid, mis pole seotud ühe või teise sugupoolega võidakse kasutada nii poistel kui tüdrukutel.

Eesnimede puhul ei nõuta enam soomepärast kirjapilti, vaid nime võib valida kõigi Soomes kasutusel olevate nimede hulgast.

Perenimede kaitset kavatsetakse jätkata, kuigi sellest oli varem plaanis loobuda. Praegu on kõik perenimed kaitstud, mis tähendab, et inimene ei saa võtta omale perenime, millist tema suguvõsas ei esine.

Töörühm soovib vähendada ka nimepanekuga seotud bürokraatiat, kus nimepaneku aega lühendatakse ning nime saab muuta veebi kaudu.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005193544.html

Kommentaarid
(Külastatud 295 korda, 1 külastust täna)