Soomes on kohe vaja 9000 programmeerijat, aga töötajaid napib

Soome ettevõtted vajavad kohe tööle 9000 programmeerijat, aga töötajaid pole võimalik leida isegi väga hea palga eest.

IT-alane koolitus pole Soomes suutnud nõudlust rahuldada juba viimased paarkümmend aastat, vahendab Helsingin Sanomat.

IT-ala töötajate ühenduse juht Mika Helenius täpsustab, et puudus on just oma ala tippudest. See on nagu kirjutamisega, kus kõik oskavad kirjutada, aga vähesed suudavad kirjutada raamatut.

Kuivõrd IT-alal muutub kõik väga kiiresti, ei suuda paljud kõrgkooli lõpetajad programmeerijana tööd leida. Sel põhjusel asutasid kolm IT-üliõpilast programmeerijaid koolitava ettevõtte Fast Development Company. Ettevõtte juht Mutasim Bayati räägib, et ettevõte õpetab ühepäevaste kursuste käigus viimaseid IT-ala trende. Tööd tehakse esialgu tasuta, kursusi toetavad ettevõtted, näiteks Elisa ja Microsoft. Kunagi loodetakse ettevõtmise pealt tulu teenida.

IT-firmad nagu Eficode loodavad sellistelt kursustelt omale töötajaid leida. Praegu on raske leida programmeerijaid terves Euroopas. Eficode võtab tööle nii koolitatud programmeerijaid kui ka noori lootustandvaid inimesi, keda ettevõte ise välja koolitab. Töötajate palkamisel eelistatakse neid, kel juba tuttav ettevõttes ees töötab.

Programmeerijate keskmine palk on ajakirjanduse andmetel Soomes 6000-9000 eurot kuus. Valdkonna töötajate väitel ei pea see paika – IT-ala töötajate mediaanpalk oli möödunud aastal 4000 eurot. Isegi siis, kui rohkem maksta ei muudaks see midagi, sest Soomes valitseb IT-ala töötajatest krooniline puudus.

Kui töötajaid napib, siis jääb palju ettevõtteid loomata ja põnevaid asju tegemata.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005225501.html

Kommentaarid
(Külastatud 660 korda, 1 külastust täna)