Soome tehnoloogia toob kaasa revolutsiooni ehituses

Soomes välja töötatud ehitusdetailide 3D printimise tehnoloogia võimaldab tulevikus terve maja krundile välja printida.

Imatra ettevõte Fimatec Oy alustab hiilglaslike 3D printerite seeriatootmist, vahendab Yle. Maailma üks suuremaid printereid on 6 meetrit kõrge ja 5,5 meetrit lai. Sellega valmistatakse ehitusdetaile.

Esimesed printerid on juba müüdud tööstusettevõtetele. Üks printer läheb Soome ettevõttele Lujabetoni, mis on olnud kaasatud tehnoloogia arendusse. Teine printer läheb Keeniasse, räägib leiutise autor ja firma põhiomanik Arto Koivuharju.

Selliseid printereid on maailmas veel, aga Imatra leiutisel on üks eelis – see võimaldab printida detaile, mis vastavad nõuetele. Nii näiteks on betoondetailid saanud välisviimistluse, selle sees on armatuurid ja süvendid elektrijuhtmetele. Keskmise suurusega ehituselement valmib 40 minutiga, tavapärase meetodi puhul kuluks selleks terve tööpäev.

RoboCatt’i nimeline seade saab aru ehitusjoonistest, kodeerib selle enda jaoks lahti ja valmistab selle põhjal detaili.

Firma ABB Robotics juht Janne Leinonen peab 3D ehitusprinterit revolutsiooniks ehituses. Tema sõnul on seade märk soome innovatiivsusest ja võimaldab rakendada tipptehnoloogiat sellises traditsioonilises majandusharus nagu ehitus.

Fimatec on loomas mobiilset 3D ehitusprinterit, mille abil on võimalik maja välja printida otse ehitusplatsil.

Fimateci on aidanud tehnoloogia arendamisel Soome riigi investeerimisfond Tekes. Firma osanikud on tuntud investorid Kyösti ja Kari Kakkonen. Fimateci üks peamisi koostööpartnereid on olnud ABB Robotics.

Kommentaarid
(Külastatud 201 korda, 1 külastust täna)