Soome lastevolinik nõuab sisserändajate laste jälitamist

Paljud Soome kolinud välismaalased saadavad oma lapsi ühel või teisel põhjusel kodumaale. Soome lastevolinik nõuab riigilt laste jälitamist ja Soome tagasitoomist.

Sugulased saatsid praegu 27-aastase Helsingi tüdruku Kawsari lapsena ligi kaheks aastaks Somaaliasse, et ta ei õpiks liiga palju läänelikke elukombeid, vahendab Helsingin Sanomat. Soomes üles kavanud tüdruk arvas esialgu, et läheb tavalisele puhkusereisile. Tõde selgus aga kohapeal Somaalias.

Esialgu võeti tüdruk kaasa reisile Araabia Ühendemiraatidesse Dubaisse. Seal selgus, et minnakse vaatama üht haiget sugulast Somaalias. Kohapeal Somaalias sai tüdruk teada, et ta jäetaksegi sinna. Tüdrukule ei öeldud ka seda, kuidas või kas ta pääseb üldse tagasi Soome.

Kuuendas klassis õppinud Kawsari pink jäi Vantaa koolis tühjaks. Kawsari väitel ei tundnud ükski asutus Soomes huvi, kuhu tüdruk keset kevadist õppeveerandit kadus. Ta oli elanud Soomes alates esimesest eluaastast.

Noorteorganisatsiooni Fenix Helsinki esimees Ujuni Ahmed räägib, et Soomest on nõnda välismaale lapsi saadetud juba aastakümneid. Lisaks Somaaliale on sihtriigid põhiliselt Aafrika ja Lähis-Ida riigid. Ahmedi arvates on tegemist omamoodi karistusega lapsele või noorele, mis avaldab lapsevanemate ootustele vastupidist mõju. Inimõiguste seisukohalt on tegemist aga vastu lapse tahtmist toimunud juhtumitega, mis võivad rikkuda lapse õigusi.

Tüdrukuid saadetakse ära näiteks selleks, et hoida neid eemal liiga vabameelsest Lääne kultuurist või suisa abiellumise eesmärgil. Inimõiguste liidu projektijuht Johanna Latvala märgib, et kui tüdruk hakkab kahtlema kodustes väärtushinnangutes, siis leiavad vanemad, et selle vastu aitab abielu.

Helsingi tüdruk Kawsar räägib, et teda sunniti elama Somaalias, et vältida tema läänestumist. Enne seda oli ta olnud koolis eeskujuliku käitumisega viieline õpilane. Somaalias pandi ta erakooli, kus olid koos samamoodi välismaalt tulnud lapsed.

Kawsari jutu järgi ei tea lapsevanemad Soomes, mis lastega Somaalias toimub. Nii näiteks on Somaalias välismaalt saabunud noorte hulgas tavaline alkoholi ja narkootikumide tarvitamine. Neil lastel on palju vaba aega ja nad on Somaalia mõistes väga jõukad. Välismaalt saabunud noorte suurim soov on tagasi saada oma kodumaale. Selleks kasutatakse eri võimalusi. Osa noori hakkab mässama ja tõmbab end pilve, osa teevad lihtsalt nii, nagu neilt nõutakse. Enamik noori näitleb. Osa on nõus isegi abielluma, kui see kiirendab nende tagasi saatmist.

Helsingi tüdruk Kawsar valis eeskujuliku käitumise ja mässis end üha rohkem riietesse. Kawsar veetis Somaalias kaks aastat kaks kuud ja 21 päeva. Kui ta kuulis Soome tagasi pääsemisest, oli see tema elu kõige õnnelikum päev. Soome naastes oli ta vihane ja pettunud. Ta küll lõpetas gümnaasiumi, aga ülikooli edasi ei läinud. Ta ei teadnud, mida elult tahab. Raske aeg kestis aastaid. Lõpuks õppis ta noorsootöötajaks ja juhendab nüüd Helsingis välismaalasi.

Soome lastevolinik Tuomas Kurttila peab laste saatmist välismaale lubamatuks. Ta nõuab, et välisministeeriumi ja politsei töötajad hakkaks välismaale saadetud lapsi jälitama ja Soome tagasi tooma. Kurttila väitel on teatud pikka aega, mis toimub, aga mitte midagi pole ette võetud. Koolid peaks olema aktiivsemad teada andma, kui mõni laps ootamatult ära kaob. Kurttila on asjast teavitanud eri ametkondi ja korraldab selleteemalisi arutelusid.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005220712.html

Kommentaarid
(Külastatud 519 korda, 1 külastust täna)