Soome kepphobusevaimustus vallutab maailma

Soome kepphobuseharrastus on üha populaarsem mujal maailmas. Kokku on selle ala huvilisi juba 10 000 ringis.

Hiljuti tegi Hollandi rahvusringhääling saate kepphobusevõistlustest Soomes Vantaal. Hollandi ajakirjanikke pani imestama asjaolu, et Soomes on selle ala harrastajaid juba 10 tuhande ringis. Soome meistrivõistlustel osales 200 inimest ja need korraldati juba kuuendat korda, vahendab Helsingin Sanomat.

Välismaal ollakse kepphobusespordist niivõrd suures vaimustuses, et seda peetakse juba päris spordiks. Selle ala harrastajate arv on samuti plahvatuslikult kasvanud. Samas peavad paljud inimesed seda ikka veel naljaks.

Alaga seotud eelarvamuste tõttu ei julge paljud harrastajad seda avalikult tunnistada ja tegutsevad salaja. Asjast on teadlikud ainult lähimad sõbrad ja perering. Sotsiaalmeedias tegutseb kinnine kepphobuste grupp.

Valdav enamus kepphobuse harrastajatest on tüdrukud, ent seal on ka poisse. Võistlustel on kaks ala: koolisõit ja takistussõit. Takistussõidus on takistuste kõrgus kuni 90 cm. Võitja valitakse välja veapunktide arvu ja aja põhjal.

Koolisõidus sõidetakse etteantud programmi järgi. Näiteks vaba programmi puhul valib võistleja ise muusika. Kohtunikud hindavad raja läbimist ja liikumist.

Koolisõit kestab üle nelja minuti ja see nõuab head füüsilist vormi, vastupidavust ja keha valitsemist. Kogu aeg peab jälgima kepphobuse liikumist, kuidas jalad tõusevad ja mis asendis on käed. Kõik peab välja nägema kerge ja vaevatu.

Kepphobuse juhendi välja töötanud Selma Vilhunen ütles, et kui algul paistab see ala ainult visuaalne, see tähendab hüppeid ja jalgade liikumist, siis pealispinna alt koorub välja tüdrukute loominguline väljendusoskus. Vilhunen avaldas lootust, et ka täiskasvanud võtavad noortest eeskuju ja kasutavad rohkem oma kujutlusvõimet – et kõigil oleks hobi, kus nad saavad end vabalt väljendada.

Suomen keppihevosbuumi nousi uutisiin Hollannissakin – harrastajia saattaa olla jopa 10 000

Keppihevosharrastuksen suosio suomalaisnuorten keskuudessa on rikkonut uutiskynnyksen nyt Hollannissakin. Hollannin yleisradioyhtiö NOS:n Jeugdjournaal-niminen nuortenohjelma esitti sunnuntaina uutisvideon Vantaan Tikkurilassa järjestetyistä keppihevosten koulu- ja esteratsastuksen SM-kilpailuista. Juttu on positiivisen ihmettelevä. Hollantilaista toimittajaa kummastuttaa se, että keppihevosratsastuksen harrastajamääräksi arvioidaan Suomessa jopa 10 000. Tarkkaa arviota harrastajamäärästä on kuitenkin vaikea tehdä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,025 korda, 1 külastust täna)