Soome jättis sõja ajal teadlikult inimesed piiri äärde surema

Soome jättis sõja ajal teadlikult idapiiri ääres elanud inimesed surema, kaasa arvatud naised, lapsed ja vanurid, kasutades neid inimkilbina.

Nõukogude partisanid ründasid Soome piiriäärseid külasid Jätkusõja ajal 1941-1944. aastal kokku 45 korral, vahendab Iltalehti. Kokku sai piiri ääres surma 182 tsiviilelanikku, kellest enamus olid naised, lapsed ja vanurid.

Nõukogude partisanide tegevust uurinud Ida-Soome ülikooli ajalooprofessori Maria Lähteenmäki arvates oli see Soome valitsuse teadlik poliitika. Kaitsetuid inimesi hoiti piiri ääres, et kasutada neid inimkilbina. Need inimesed oleks saanud väga lihtsa vaevaga sealt ümber paigutada. Ühtlasi leiab professor, et nende inimeste hoidmine piiri ääres oli täiesti mõttetu, kuna neist ei sõltunud seal sõja seisukohalt mitte midagi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,446 korda, 1 külastust täna)