Soome ettevõtja: presidendivõimu piiramine oli viga

Soome ettevõtja Björn Wahlroos ütles, et pärast Urho Kekkoneni võimulolekut Soomes läbi viidud põhiseaduse muudatus ja presidendivõimu piiramine oli viga.

Wahlroos tunnistab, et Soome majandusest on kadunud ind ja Soomel pole enam ühtset eesmärki, vahendab Kauppalehti. Soome valitsus pole suutnud läbi viia majanduses vajalikke muutusi.

Wahlroosi väitel on peaminister Juha Sipilä poolt välja käidud ambitsioonikas ühiskondlik lepe kokku kuivanud tagasihoidlikuks konkurentsivõime parandamise projektiks. Selles pole midagi halba, aga suured muudatused jäid teostamata, möönab Wahlroos, kes on suurte Soome ettevõtete Nordea, Sampo ja UPM nõukogu esimees.

Wahlroosi arvates on Soomes liiga kõrged maksud ja jäik tööturg. Soome võistlejad Rootsi, Saksa ja Suurbritannia on muudatustega paremini hakkama saanud. Nende riikide majandus on palju paremas seisus.

Wahlroos märkis, et oli 15 aastat tagasi kriitiline Rootsi suhtes. Ta tõi Rootsile eeskujuks Soomet, kus valitses ettevõtlik ja edasipüüdlik vaim. Nüüd on aga rollid vahetunud. Kui varem oldi Soomes majanduskasvu ja heaoluriigi arendamise koha pealt ühel meelel, siis nüüd on võim jagunenud ja ametiühingud tugevnenud.

Ettevõtja märgib, et 1982. aastal pärast Urho Kekkoneni oldi Soomes veendunud, et presidendivõimu tuleb piirata. Kaheksateist aastat hiljem muudeti Soome põhiseadust, millega piirati presidendi võimu ning tugevdati parlamendi ja peaministri võimu. Võim anti üle institutsioonidele, kes ei oska seda kasutada. Unustati ära see, et erinevalt presidendist pole peaminister sõltumatu isik. Peaminister on koalitsiooni esindaja, kes peab arvestama kõigi osapoolte huvidega.

Wahlroos märgib nüüd, et soomlased peaks endale tunnistama, et põhiseaduse muutmine oli suur viga. Võimu täielik parlamentariseerimine tema arvates ei tööta. See eirab Montesquieu’ võimude lahususe põhimõtet. Parlamentariseerimine Soomes on viinud selleni, et võime tegeleda probleemidega on oluliselt nõrgenenud.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/talouselama-bjorn-wahlroos-synkkana—perustuslakiuudistus-oli-valtava-virhe/XAZhZJuX

Kommentaarid
(Külastatud 258 korda, 1 külastust täna)