Niinistö tsiteeris Tallinnas Koivistot, rõhus ELi kaitsealasele koostööle

Täna Tallinnas Lennart Meri konverentsil kõne pidanud president Sauli Niinistö tsiteeris eile lahkunud kolleegi Mauno Koivistot ning rõhus Euroopa Liidu riikide kaitsealasele koostööle.

Niinistö ütles Koivistot tsiteerides, et alati peab leiduma rahumeelne viis naabriga toimetulemiseks, vahendab Yle. Koivisto oli nii öelnud meenutades aega, mil ta 1944. aastal noore sõdurina kaitsekraavi ääres relva puhastas.

Niinistö ütles, et praegust Euroopa turvalisust saadab suur usaldamatus. Niinistö kõne peamine sõnum oli suunatud ELi kaitsealase koostöö tugevdamisele, vahendab Helsingin Sanomat. Niinistö märkis, et turvalisus on valdkond, mille osas on kodanikel soeses ELiga ootused. Teine põhiteema oli Arktika keskkonnasituatsioon.

Niinistö ei peatunud Eestile abi andmise teemal, mis tõusis Soomes päevakorda eelmisel nädalavahetusel. Pärast kõnet ütles Niinistö ajakirjanike küsimustele vastates, et Eestil on NATO liikmena olemas turvagarantii, aga Soomel pole täpsemat infot Euroopa Liidu vastava abikohustuse kohta.

Nimesid nimetamata tunnistas Niinistö oma kõnes, et Euroopa julgeoleku olukord on pingestunud, sõjaline aktiivsus ja relvastuse hulk on suurenenud ning sõjalisi operatsioone ja harjutusi viiakse läbi rohkem kui varem. Niinistö viitas ka Venemaale, öeldes, et Krimmi okupeerimine oli suur löök.

Soome kohta ütles Ninistö, et kavas on suurendada investeeringuid kiirreageerimisüksustesse, samuti tugevdada riigikaitset läbi seadusandluse ja tihedama koostöö nii NATO kui Rootsiga. Ta lisas, et Soome eesmärk on saata selge sõnum, et turvalisuse tagamisse suhtutakse väga tõsiselt.

Niinistö märkis, et Euroopa Liidu roll kaitsealases tegevuses peaks olema suurem kui ta praegu on. Ta lisas, et Euroopa Liit pole mingi õige liit, kui ei suuda tagada oma kodanike turvalisust. Niinistö sõnul on mitmete riikide jaoks ühise kaitsekoostöö foorumiks NATO ja see peabki nii olema. Aga on palju asju, mida saab koos teha Euroopa kaitsmiseks.

Niinistö sõnul on kaitsealane koostöö Euroopas juba andnud tulemusi ja Soome toetab seda protsessi.

Arktikast rääkides ütles Niinistö, et kliimamuutus Arktikas on inimkonnale märksa ohtlikum kui Venemaa. Niinistö kaitses oma kohtumisi Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ning ütles, et ka NATO kiitis möödunud aasta tippkohtumisel heaks dialoogi pidamise Venemaaga. Niinistö tõi Venemaa liidriga kohumise puhul esile vajaduse Läänemere lennundusturvalisuse tagamise järele.

Kõne lõpus tsiteeris Niinistö president Lennart Merit, kes ütles 1999. aastal, et Euroopa on alati soovinud sõbralikke suhteid oma naabritega, mistõttu pole vaja ehitada uusi müüre Euroopa Liidu ja idapoolsete naabrite vahele.

Presidentti Niinistö Tallinnassa: EU:n puolustusyhteistyö johtamassa lopulta tuloksiin, Suomi tukee kehitystä täysin

Voimakas vetoomus EU:n puolustusyhteistyön lisäämiseksi oli presidentti Sauli Niinistön pääviesti, kun hän puhui lauantaina turvallisuuspoliittisessa konferenssissa Tallinnassa. Toisena teemana hänellä oli arktinen ympäristö. “Turvallisuus on ala, jolla kansalaisilla on odotuksia unionia kohtaan”, Niinistö sanoi Viron edesmenneen presidentin Lennart Meren mukaan nimetyssä vuosittaisessa konferenssissa.

Kommentaarid
(Külastatud 210 korda, 1 külastust täna)