Niinistö: Soome ei saa anda Eestile julgeolekugarantiisid

Me ei saa anda Eestile mingisuguseid julgeolekugarantiisid, kuna meil endal neid pole. See on täiesti selge, ütles Soome president Sauli Niinistö intervjuus Ilta-Sanomatele.

Ühtlasi ei saa president aru tema ümber nädalavahetusel üles kerkinud skandaalist, et ta justkui nõuab Eestile sõjalise abi andmist, kuigi on oma seisukohti varem väljendanud nii Soomes kui Eestis.

President ütles, et selles osas pole mingit vaidlust tema ja parlamendi ega tema ja valitsuse vahel. Samuti rõhutas president, et tema seisukohad pole aastate jooksul muutunud.

Soome president tsiteeris taas Eesti endist presidenti Toomas Hendrik Ilvest, kes on varem juhtinud tähelepanu Euroopa abistamiskohustusele. Abistamiskohustus jõustus 2009. aastal Euroopa Liidu Lissaboni leppega. Ilves on Lissaboni leppega kehtestatud abistamiskohustust varem kirjeldanud sõnadega „riisi ja kartuliga”

Niinistö ütles, et Soome on kindlasti valmis vajadusel Eesti abistama enama kui riisi ja kartuliga. Aga mingeid garantiisid ei saa Soome anda.

Soomes puudub veel Lissaboni leppega seotud seadus, mistõttu ei saanud Soome anda Rootsile abi seoses allveelaevaotsingutega ja Pariisi terrorirünnakutega. Seadus on kavas nüüd vastu võtta.

Üks osa seadusest puudutab riigikaitset. Niinistö sõnul ei anta seaduses teiste ees Eestile mitte mingeid eeliseid.

President ütles, et Eesti teema on seoses seadusega nüüd ette söödetud, aga seadusandlus peab arvesse võtma kõiki Euroopa Liidu maid ja riigikaitse aruanne tähendab kaitset laiemalt. Ainult Eestile fookuse seadmine pole otstarbekas.

Niinistö pole ise märganud, et parlamendis Eduskuntas oleks keegi tema seisukohtadele vastu. Ta kohtus Eduskunta kaitsekomisjoni liikmetega mõni nädal tagasi nõupidamisel ja seal ei tulnud välja mitte mingeid erimeelsusi. Eestit puudutavas diskussioonis on unustatud asjaolu, et Eesti on NATO liige ja Soome mitte, mistõttu Eestil on NATO garantii. Soomel seda pole. Kui isegi NATO garantiist Eestile ei piisa, siis pole ka Soomest enam palju abi, ütles Niinistö.

President kommenteeris tema kohta Iltalehtis avaldatud kirjutist nii, et tema pähe on pandud asju, mida seal ei ole.

Presidentti Niinistö IS:lle: “Suomi ei voi antaa Virolle turvatakuita”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei pysty lainkaan ymmärtämään ulkopoliittista kohua, jonka keskelle hänet aseteltiin viime viikonloppuna. Niinistöstä on käsittämätöntä, että hän olisi nyt vaatimassa Virolle sotilasapua, vaikka hän on kertonut kantansa asiasta useasti julkisesti niin Suomessa kuin Virossakin. – Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole.

Kommentaarid
(Külastatud 344 korda, 1 külastust täna)