Lappeenranta kummituslaev müüdi 2000 euroga Eestisse

Aastaid Lappeenranta sadamas seisnud ja varem Soome miljonärile Pekka Sivonenile kuulunud Soome suurim siseveekogude kruiisilaev Blue White Eagle müüdi lõpuks 2000 euro eest Eestisse, kus laev sisustatakse restoraniks Narva linna sadamas.

Laev on roostes ja lagunenud ning see müüakse maha jäätmeseaduse abil. Laeva ostis ettevõte Stella Polaris, mis kavatseb aluse vedada Eestisse, selle korda teha ja sisustada see restoraniks Narva linnas, vahendab Helsingin Sanomat.

Blue White Eagle on 57 meetri pikkune Soome suurim siseveekogudel sõitnud kruiisilaev. Laev on valmistatud Saksamaal 1960. aastal. Algul sõitis laev Pielineni ja Saimaa järvedel, algul nime all Frisia III ja siis Koli III.

Aastal 2007. läks laev Digia müügiga miljonäriks saanud ettevõtja Pekka Sivoneni reisifirma Bluewhite Resorts omandusse. Laev sõitis Kuopio ja Lappeenranta vahel.

Hiljem, 2009. aasta suvel oli laev tellimus- ja restoranilaevana Helsingis, pärast seda seisis laev Puumala sadamas. Lappeenranta sadamasse jõudis laev pärast Puumalast väljasaatmist 2011. aastal. Juba siis oli laev hakanud lagunema.

Bluwhite Resorts läks 2012. aastal pankrotti ja laev on olnud Sivoneni eraomanduses.

Lappeenrantas on laev olnud aastaid tüliõunaks kohaliku omavalitsuse ja sadamaäärse spaa vahel. Laev seisis Holiday Club Saimaa spaa ees.

Nüüd aga said Lappeenranta linna esindajad lõpuks tülikast laevast lahti, kui laev õnnestus maha müüa firmale Stella Polaris. Ettevõte maksab linnale 2000 eurot ja veab ise laeva kahe nädala jooksul minema.

Laev saab omale uue elu Eestis. Alus viiakse esialgu Narva-Jõesuu laevatehasesse, kus see korda tehakse ja seejärel jõuab laev Narva sadamasse. Lappeenranta firma Stella Polaris Ab jääb laeva omanikuks ja üürib selle edasi Eesti ettevõttele Suursaar Kaubandus OÜ, mis hakkab laevas pidama restorani ja võõrastemaja.

Vuosia Lappeenrannan päänvaivana ollut it-miljonäärin hylkäämä aavelaiva löysi vihdoin ostajan – uusi elämä odottaa ravintolalaivana Virossa

Vuosikausia Lappeenrannassa hylättynä seisonut Blue White Eagle -laiva on vihdoin löytänyt uuden omistajan, joka on lupautunut viemään aluksen pois nykyiseltä paikaltaan. Entinen Suomen suurin sisävesiristeilijä on ruostunut ja rapistunut, ja se myydään nyt jätelain nojalla. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta on päättänyt myydä aluksen kahdella tuhannella eurolla Stella Polaris -nimiselle yritykselle, joka aikoo hinata laivan Viroon, missä siitä kunnostetaan ravintolalaiva Narvan satamaan.

Kommentaarid
(Külastatud 634 korda, 1 külastust täna)