Kus elab kõige rohkem soomlasi?

Soomlasi elab mitmel pool maailmas, aga kus elab neid kõige rohkem? Soome Yle on teinud ülevaate, mille järgi on suurimad Soome asundused välismaal Stockholm ja Fuengirola.

Stockholmis elab soomlasi 46 tuhande ringis, Fuengirolas aga 30 tuhande ringis. Võrdluseks, Tallinnas elab vaid ligi 10 tuhat soomlast.

Rootsis kokku elab ligi 120 000 soomlast. Soomlased liikusid Rootsi põhiliselt 1960-1970ndate aastate vahelisel raskel ajal. Enamik neist soomlastest on jäänud Rootsi elama. Seetõttu elab Rootsis palju teise põlve soomlasi. Näiteks Rootsi tuntud laulja Miriam Bryant’i ema on soomlane. Soomlased asusid Rootsis tööle Volvo ja Saabi tehastes, samuti Boråsi tekstiilivabrikutes.

Eestis elab ametlikult ligi 8000 soomlast, aga tegelikkuses on neid rohkem, kuna paljudel on kodud nii Helsingis kui Tallinnas.

Lisaks Stockholmile on teine suurem soomlaste asundus välismaal Fuengirola linnake Hispaania Lõunarannikul. Enamik sealsetest elanikest veedab välismaal vaid osa aastast, see on talve. Suvekuud veedavad soomlased enamasti Soomes. Lõunarannikul elab nii pensionäre kui ka neid, kes lähevad väiksemate kulude pärast. Ajapikku on kasvanud Hispaanias töötavate soomlaste arv. Hispaaniasse on liikunud soome ettevõtjaid, kes pakuvad oma teenuseid kohalikele soomlastele.

USAs on suurimad soomlaste linnad Minneapolis Minnesota osariigis ja Lake Worth Floridas, kummaski kohas ligi 10 tuhat soomlast. Soomlased läksid USA-sse põhiliselt 20. sajandi algul, praegu enam mitte. Kokku elab USA-s sadu tuhandeid soome juurtega inimesi, aga enamus neist pole sellest isegi enam teadlikud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,333 korda, 2 külastust täna)