Iraaklane hankis Soomes töö, aga tahetakse ikka välja saata

Iraagist pärit 23-aastane Moataz hankis Soomes töö ja ehitas üles elu, aga teda tahetakse ikka välja saata.

Moataz Jalal Mohammed Al-Rashid on aasta otsa töötanud Helsingis Kallios asuvas restoranis. Ta ütleb, et tahab kõva tööga Soome ühiskonda sisse elada. Lisaks päevatööle tegutseb ta vabatahtlikuna. Ent ta sai varjupaiga taotlusele äraütleva vastuse ja politsei tahab ta maalt välja saata, vahendab Iltalehti.

Moatazil on pooleli elamisloa hankimise protsess seoses tema tööga, aga sellele vaatamata võidakse mees maalt välja saata. Tema ülemus ja kolleegid töö juures on sellisest arengust jahmunud.

Moataz on pärit Bagdadist ja varjupaika taotles tagakiusamise tõttu. Ta töötas varem hotellis ja ta on lõpetanud ülikooli ärijuhtimise alal. Kurjategijad nõudsid temalt infot klientide kohta, aga ta polnud nõus seda tegema. Selle peale ähvardasid kurjategijad ta tappa, mistõttu põgenes ta Türki.

Ta ütleb, et Soome jõudes tahtis kohe tööle minna. Ta käis läbi kõik Kallio baarid ja restoranid ning viis sinna oma CV. Lõpuks õnnestus tal tööle saada. Lisaks on tal käsil väiksemad projektid: ta on kaameramees YleXPopis ja DocPoint-filmifestivalil, töötas dj-na ja tegutseb araabia keele tõlgina.

Lisaks tegi ta läbi Hankeni majanduskooli ärialase integratsioonikursuse ja oli Valmeti personaliosakonnas praktikal.

Lõpuks sai ta püsiva töökoha Siltaneni baaris Kallios. Nüüd on ta seal töötanud 11 kuud. Läinud esmaspäeval pidi ta töö katkestama, sest ta kutsuti politseijaoskonda ja anti teada, et tema varjuoiaga taotlus on kohtu poolt tagasi lükatud. Migratsiooniamet oli tema juttu uskunud, aga nüüd leiti, et teda kodumaal ähvardanud oht on kadunud. Politsei andis teada, et hakatakse valmistuma tema tagasisaatmiseks. Tagasisaatmise otsusega kadus ka õigus tööd teha. Politsei info kohaselt võidakse ta kolme nädala jooksul välja saata.

Veebruaris andis iraaklane sisse elamisloa taotluse, aga sellele pole veel vastust tulnud. Samas on kõik tingimused täidetud ja ta teenib üle vajaliku 1187 euro kuus. Politseist öeldi mehele, et tema elamisloa taotlus ei takista tema väljasaatmist.

Mees räägib, et kui ta tagasi saadetakse, siis tapetakse ta ära. Kurjategijaid olid juba käinud tema vanemaid ähvardamas ja tulistanud automaadist valanguid. Teda otsitakse endiselt taga. Kui ta pärast tagasisaatmist saabki Soomes elamisloa, siis on tal Soome naasmine väga raske. Väljastpoolt Euroopat on Euroopasse pääsemine väga raske ja selleks tuleb tasuda tuhandeid eurosid. Moataz tunnistab, et pole kindel, kas tal õnnestub Soome naasta.

Mehele tundub arusaamatu, et Soome riik on valmis kulutama tuhandeid eurosid, et ta välja saata, samas kui ta võiks oma tööga riigile kasu tuua. Ta ütleb, et pole 11 kuud midagi riigilt saanud, vaid on riigile andnud.

Kommentaarid
(Külastatud 363 korda, 1 külastust täna)