Ilm kisub külmaks, koolide lõpetamine lumesajus

Soomes läheb ilm eeloleval nädalal taas erakordselt külmaks ning koolide lõpetamine võib laupäeval kohati toimuda lumesajus.

Kui tavaliselt on Soomes koolide lõpetamine ehk lakkiaiset ilma poolest suvine, siis sel korral on sooja alla kümne kraadi ja Põhja-Soomes võib sadada koguni lund, vahendab Iltalehti. Koolide lõpetamine ehk lakkiaiset on Soomes sel aastal laupäeval, 3. juunil.

Ilm hakkab jahenema teisipäeval, mil Põhja-Soomes langeb päevane temperatuur alla 5 kraadi ning mujal Soomes alla 15 kraadi. Ilma muudab jahedamaks tugev tuul. Nädala lõpus võib tulla juba lund ja lörtsi.

 

Laupäevaks on igal pool Soomes oodata alla 10 kraadi sooja. Jahe ilm püsib veel pikka aega. Lapimaal on ilm veelgi jahedam, alla 5 kraadi.

Külm ilm tuleb koos Põhja-Jäämerelt saabuva õhumassiga, külmaga kaasneb vali tuul. Tuul tähendab seda, et näiteks 8 soojakraadi puhul on tunnetuslik tuulekülm ainult 2 kraadi.

Ilmateenistused ennustavad laupäevaks Põhja-Soome koguni lund, nii et osa koolilõpetamisi võib toimuda lumesajus.

Juuni algul on Soomes nii külm ilm väga haruldane. Yle meteoroloog Kerttu Kotakorpi ütles, et nii külm juuni algus esineb vaid korra paarisaja aasta jooksul. Soome ilmateenistuse meteoroloog Juha Tuomala lisas, et just Põhja-Soomes on sedavõrd külm ilm sel ajal väga haruldane.

Kommentaarid
(Külastatud 551 korda, 1 külastust täna)