Helsingi mees suri ära, aga hooldaja ei teatanud lähedastele ja surnukeha läks kaduma

Ida-Helsingis elanud 66-aastane Göran Hagström suri 1. aprillil, aga poeg Martin sai sellest teada alles neli päeva hiljem ja sedagi juhuslikult. Isa surnuna eest leidnud hooldaja ei pidanud vajalikuks sellest lähedastele teatada.

Surmapäeva hommikul oli hooldaja olnud veel Parkinsoni tõbe põdeva mehega koos. Mõni tund pärast seda oli Göran üritanud helistada hooldaja telefonile, aga keegi ei vastanud. Helistamise põhjus on jäänud selgusetuks, vahendab Helsingin Sanomat.

Görani kõnedele ei vastatud, aga teda läks vaatama teine hooldaja. Hooldaja saabus kell 14.30. Selle ja järgmise kl 18 toimunud hooldaja külastuse vahel oli Göran hinge heitnud. Vaid paar nädalat varem oli Göranile tehtud põhjalik arstlik ülevaatus ja seal ei leitud märkigi lähenevast surmast.

Isa surmast sai poeg teada alles järgmisel nädalal, kui koristaja helistas ja teatas, et ei saa korterisse sisse. Poeg helistas kohe hooldajale ja too teatas kurvast uudisest.

Hooldaja ei teadnud, kuhu surnukeha oli viidud. Martin helistas läbi kõik haiglad, aga surnukeha ei leitud. Lõpuks teatas hooldaja mitme tunni pärast, et surnukeha viidi Laakso haiglasse.

Helsingi koduhooldusjuht Sanna Numminen ütles asja kommenteerides, et hooldaja tegi vea. Hooldaja oli teatanud surmast politseile ja lootis, et politsei tuleb kohale ning informeerib lähedasi. Pärast seda oli politsei teatanud, et ei tule kohale, kuna surnukehal polnud vägivalla tundemärke. Siis oleks hooldaja pidanud aru saama, et ta peab asjast ise lähedastele teatama.

Surnukeha asukohaga seotud segadus tuli sellest, et pojale isa surmast teada andnud hooldaja polnud sama, kes surnukeha leidis. Hooldusjuhi väitel pole tõendeid selle kohta, et Göran oleks enne surma hooldajatele helistanud. Tõenäoliselt helistas mees kuhugi mujale. Mees võis helistada ühe hooldaja töönumbrile, aga hooldajat polnud sel hetkel töö juures.

Poja väitel ei vasta tõele, et isa surnukehal polnud vägivalla tundemärke. Näiteks peas oli suur muhk, millest pole hooldajate aruandes juttu. On võimalik, et surnukeha kukkus, aga selle kohta peaks olema samuti mingi märge.

Poeg ei tea siiani isa surma põhjust. Ta kavatseb asja kohta kaevata sotsiaal- ja terviseametisse.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005221044.html

Kommentaarid
(Külastatud 406 korda, 1 külastust täna)