1980ndate kultuurivahetuse korraldaja kritiseerib Soome 100 kontserti Tallinnas

Nõukogude aja lõpu Eesti-Soome kultuurivahetuse üks Soome-poolsetest korraldajatest Risto Vuorinen kritiseerib Soome 100 suurkontserti Tallinnas, kus ei esine ühtegi tolle ajastu Soome artisti.

Vuorinen toob välja, et kui Eesti poolt esinevad näiteks vanad staarid Tõnis Mägi ja Villu Tamme, siis Soomest puuduvad näiteks Miljoonasade ja Kolmas Nainen, kes käisid 1988. aastal esinemas Tartus ja Tallinnas. Lisaks külastasid Eestit sellised rock-kollektiivid nagu Tuomari Nurmio, Eppu Normaali, Hearthill, Ilona, Havana Black, SE-yhtye, Liisa Tavi ja Kadotetut. Ükski neist ei esine 10. juuni õhtul Tallinnas.

Vuorinen märgib, et Soome poolt on esinejate valik väga ühekülgne. Kontserdi korraldajad on keeranud selja sadadele muusikutele, nende mänedžeridele ja tehnilisele personalile, kes ehitasid Eesti-Soome silda ajajärgul, kui see oli väga keeruline. Siis näiteks polnud juttugi sellest, et sellist kultuurivahetust võiks teha riigi toetusega nagu see toimub nüüd.

Vuorinen küsib, kas nõukogude ajal Eestis käinud Soome muusikud on välja jäetud teadlikult või on see juhuslik kokkusattumus ja teadmatus? Ta vastab ise, et nii ja naa. Nimelt on Soome poolelt nimekirjas vaid need artistid, kes on käinud Eestis esinemas pärast taasiseseisvumist.

Nii on Soome varasem rockmuusika jäänud varju. Teatakse Juice Leskineni ja Leningrad Cowboys’i esinemist Rock Summeril 1988. aasta suvel, aga vähem teatakse seda, et sama aasta algul käisid Eestis Soome grupid Miljoonasade ja Kolmas Nainen. Nad esinesid muu hulgas suletud linna Tartu spordihallis, kus tõid kokku hallitäie pealtvaatajaid, tuhandeid noori. Seda võis võrrelda Soome presidendi Urho Kekkoneni Tartus käiguga 1964. aasta märtsis. Samad grupid esinesid Tallinna jäähallis Soome-Eesti ühisprojekti „Noorte kultuurivahetus-Nuorison kulttuurivaihto” raames.

Paljuski tänu Soome rockmuusikute esinemisele Eestis pääsesid Eesti bändid esinema Soome. Näiteks 1988. aastal esines Seinäjoe Provinssirock’i festivalil Red Hot Chili Peppers’iga samal laval Eesti bänd Singer Vinger. Vuorinen oli tunnistajaks, kuidas Singer Vingeri kitarrist Mihkel Raud ostis esinemise honorari eest omale Marshalli kitarrivõimendi, mida tol ajal Eestis saada polnud.

Vuorineni jaoks on arusaamatu, et Soome 100 Tallinna kontserdi korraldajad ei pidanud vajalikuks tunnustada Miljoonasade tekstide autorit Heikki Salo’t, kelle laul Lapsuuden sankari aitas kunagi kultuurisildu ehitada. Vuorinen järeldab, et ju siis ei kuulu Juri Gagarin enam meenutamist väärt isikute sekka, kuna ta elas ja suri ning temast kirjutatud laul loodi nõukogude ajal. Vuorinen märgib, et kuigi Soome 100 idee on meenutada möödunut, on Tallinna kontserdi puhul üks osa ajaloost välja lõigatud.

Kolmas Nainen esinemas 1988. aasta kevadel Tartu spordihallis. Foto: Latvis
Kommentaarid
(Külastatud 418 korda, 1 külastust täna)