Uus info: inimene polegi pärit Aafrikast

Viimase aja avastused kummutavad müüdi inimese pärinemisest Aafrikast. Kaliforniast leitud ja inimese poolt kasutatud luust tööriistad ulatuvad 130 000 aasta taha, vahendab Helsingin Sanomat.

Seni on arvatud, et inimene arenes Aafrikas ja hakkas sealt mujale liikuma 50-60 000 aastat tagasi. Nüüd kirjutab ajakiri Nature, et inimasustus oli Ameerikas ligi sada tuhat aastat varajasem kui seni arvatud.

Teadlased leidsid Kalifornias Cerruti leiukohas mammuti-laadse elevantide eellase mastodoni luid ja hambaid, mida oli kahel jalal liikuva inimese poolt töödeldud ja mida oli kasutatud tõenäoliselt tööriistadena. Radioloogiline uuring näitas, et luude vanus on 130 000 aastat.

Inimene võis Ameerikasse jõuda Aasiast. Näiteks Lõuna-Hiinast on leitud 120 000 aasta vanuseid inimese hambaid, ehk siis palju aega varasemast ajast kui levinud käsitluse järgi hakkas inimene Aafrikast välja rändama.

Ameerikast on ka varem leitud märke 80 000 aastat tagasi elanud inimestest, aga seni on seda peetud võimatuks. Uute leidude valguses on see aga väga tõenäoline. Nüüd on küsimus selles, kas uued leiud pööravad pea peale senise teooria inimese liikumisest maailmas.

Mullistava löytö: Ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

Ihmissuvun asutushistoria Amerikassa menee dramaattisesti uusiksi. Tähän asti varhaisimmat ihmisten merkit nykyisen mantereelta ovat vajaan 15 000 vuoden takaa. Nyt arvostetussa Naturessa julkaistu tutkimus varhentaa Amerikan asutusta kerralla yli satatuhatta vuotta. Ihmisen käsittelyn jäljet näkyvät tutkijoiden mukaan mastodontin luissa, jotka ovat löytyneet Cerrutin kaivauspaikalta Etelä-Kaliforniasta.

 

Kommentaarid
(Külastatud 339 korda, 1 külastust täna)