Uuring: levinud epilepsiaravim on põhjustanud lastel väärarenguid, ravim kasutusel ka Soomes

Levinud epilepsia krambivastane ravim valproaat on uuringu järgi põhjustanud Prantsusmaal 2150-4100 lapsel tõsiseid väärarenguid alates 1967. aastast, mil ravim kasutusele võeti.

Prantsuse tervishoiuasutuste poolt tellitud uuringu järgi oli naistel, kes seda ravimit raseduse ajal võtsid, neli korda suurem tõenäosus sünnitada väärarenguga laps. Uuring kinnitab valproaadi eriti kahjulikku mõju, ütles Prantsuse tervishoiu ohutuse eest vastutava ametkonna ANSM juht Mahmoud Zureik.

Valproaati peetakse sellele vaatamata tähtsaks epilepsiaravimiks, mis on kasutusel ka Soomes, vahendab Helsingin Sanomat. Valproaati sisaldavad näiteks preparaadid Deprakine, Absenor ja Orfiril.

Ravimite kasutusjuhendis on selgelt välja öeldud, et nad võivad põhjustada väärarenguid. Neid ravimeid kasutavad naised peavad ühtlasi vältima rasedust.

Valproaadi abil on alates 1970ndatest aastatest ravitud ka bipolaarset isiksusehäiret.

Valproaadi põhjustatav väärarengu risk oli juba varem teada. Soomes on olnud juba varem teada, et valproaati võib raseduse ajal tarvitada ainult siis, kui miski muu ei aita, ütles ravimite turvalisus- ja arenduskeskuse Fimea ülemarst Päivi Ruokoniemi. Soomes epilepsiat ravivad eriarstid on tema sõnul asjast teadlikud. Kõigis Euroopa maades ei pruugi see nii olla.

Teadlikkus ravimi ohtliku mõju kohta on viimasel ajal tõusnud. Arsti sõnul on alati kasulik lugeda ravimi kasutusjuhendit.

Prantsusmaal võidakse valproaati määrata ka rasedatale, kui miski muu ei aita. Selline reegel kehtib 2015. aastast. Arst peab sel juhul kaaluma loodet puudutavaid riske suhtes ema puudutavate riskidega.

Prantsusmaal on osa valproaadi tõttu kahjustatud laste vanemaid kaevanud ravimifirma Sanofi kohtusse. Nad väidavad, et ettevõte ei hoiatanud ravimit puudutavate riskide eest piisavalt, kui neist riskidest saadi teada 1980ndatel aastatel.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005178159.html

Kommentaarid
(Külastatud 569 korda, 1 külastust täna)