USA sooritas raketirünnaku Süüria õhuväebaasile

USA sooritas eile hilisõhtul kahelt Vahemeres seilavalt sõjalaevalt raketirünnaku Homsi linna ligidal asuvale Süüria lennuväebaasile, kust arvatavalt teostati 4. aprillil keemiarünnak Idlibi linnale.

U.S. Dept of Defense on Twitter

Here’s video from the #Tomahawk launches against #Syria. For more on the story, visit https://t.co/2GprTQGGjs. https://t.co/kB3gbBy4ma

USA rünnakus al-Shayrati õhuväebaasile kasutati 59 tiibraketti Tomahawk, vahendab Daily Mail. Raketid lasti välja USA sõjalaevadelt USS Ross ja USS Porter. USA kaitseministeerium edastas videoklipi rakettide stardist Vahemerel. Süüria valitsusvägede korraldatud keemiarünnakus sai surma ligi 80 tsiviilisikut, eilses USA raketirünnakus kuus sõjaväelast. Ühtlasi hävis rünnakus 9 Süüria sõjalennukit. Süüria valitsusvägede kasutatud gaas oli teadaolevalt närvigaas sariin, mille kasutamine keelustati 1997. aastal. Pärast seda on gaasi kasutanud Iraagi valitsus kurdide vastu 1998. aastal ja Süüria valitsus oma elanike vastu 2013. aastal. Gaasirünnakutes on hukkunud tuhandeid inimesi. Pärast Süüria varasemat rünnakut lubas Süüria koostöös Venemaaga hävitada kõik oma gaasivarud.

Venemaa president Vladmir Putin nimetas USA rünnakut agressiooniks. USA andis Venemaale rünnakust teada 30 minutit varem. Õhuväebaasis olid ka Vene sõjaväelased, aga nemad kannatada ei saanud. Pärast rünnakut teatas Putin, et Venemaa taganeb USA-ga sõlmitud lennuliikluse koordineerimise leppest Süürias, mille eesmärk on vältida Vene ja USA lennukite vastastikust kahju.

Rünnaku järel kuulutas Süüria valitsus USA terroriorganisatsioonide liitlaseks.

USA president Donald Trump, kes võõrustab Floridas Mar-a-Lago mõisas parasjagu Hiina presidenti Xi Jinpingi ütles, et USA pidi reageerima Süüria diktaatori kohutavale keemiarünnakule süütute elanike vastu. Ta ütles, et selles barbaarses rünnakus said surma isegi süütud beebid.

USA raketirünnakus purustatud al-Shayrati õhuväebaasi angaar Süürias. Kujutis: Twitter.
Süüria gaasirünnakus hukkunud lapsed. Kujutis: Twitter
Süüria gaasirünnakus hukkunud lapsed. Kujutis: Twitter

U.S. Dept of Defense on Twitter

The #USSPorter and #USSRoss fired #Tomahawk missiles into Syria in retaliation for the Assad regime using nerve agents against its people.

Kommentaarid
(Külastatud 1,213 korda, 1 külastust täna)