Terrorirünnaku kahtlusaluse nimi on Rahmat Akilov

Stockholmi terrorirünnaku toime pannud 39-aastase Usbeki päritolu kahtlusaluse nimi on Rahmat Akilov.

Akilov ärandas kahtlustuse kohaselt reedel, 7. aprillil kell 14:50 Stockholmi kesklinnast 30-tonnise Spendrupsi õlleauto ja kihutas sellega mööda jalakäijate tänavat, ajades surnuks neli inimest. Vigastada sai 15 inimest.

Akilov taotles Rootsis elamisluba, aga talle keelduti möödunud suvel selle andmisest ja käesoleva aasta algul saadeti ta maalt välja. Akilov Rootsist ei lahkunud, vaid varjas end võimude eest, vahendab Expressen.

Pärast rünnakut pages Akilov sündmuskohalt metroosse. Sellest jäi maha jälg turvakaamerasse. Ta tuli metroost välja Vasagatani jaamas ja ka seal jäi maha jälg turvakaamerasse. Edasi astus ta Arlanda Expressi rongi, mis viib Arlanda lennujaama. Akilovil oli verejooks ja ta jättis maha verd kogu teekonnal Arlandale. Lennujaamast sõitis ta bussiga Marsta’sse ja seal sisenes Circle K bensiinijaama, kus inimesed andsid politseile infot veidralt käituva inimese kohta. Lõpuks võeti ta kinni valge kaubiku roolist reede öösel vastu laupäeva kell 1:15.

Pühapäeva, 9. aprilli hommikul kell 8:45 võeti sama asjaga seoses vahi alla veel teinegi inimene. Rohkem inimesi vahistatud ei ole.

Akilovit esindab advokaat Johan Eriksson.

Akilovil on neli last ja ta on pärit Usbekistanist. Ta taotles Rootsis elamisluba 10. novembril 2014. aastal. Taotlus jäeti rahuldamata 15. juunil 2016. aastal. 29. juunil 2016. aastal võttis migratsiooniamet ära Akilovi passi ja 15. detsembril jättis kohus jõusse varasema otsuse elamisloa taotluse rahuldamata jätmise kohta.

Pärast seda arvati, et Akilov lahkub Rootsist, aga seda ta ei teinud. Selle asemel kadus ta ära. 13. veebruaril 2017. aastal tegi migratsiooniamet tema kohta väljasaatmisotsuse. 27. veebruaril kuulutati ta tagaotsitavaks.

Teadaolevalt suhtus Akilov positiivselt isis-esse ja tal olid sidemed islamistliku rühmitusega Hizb ut-Tahrir. Ta oli saanud lõhkeainete-alase väljaõppe. Viimastel aastatel töötas ta asbestieemaldajana erinevates Stockholmi ehitusfirmades, tal oli ka asbesti-alane väljaõpe.

http://www.expressen.se/nyheter/rakhmat-akilov-39-misstanks-for-attacken/

Kommentaarid
(Külastatud 698 korda, 1 külastust täna)