Tarja Halonen: inimeste sundväljasaatmised tuleks lõpetada

Soome endine president Tarja Halonen kirjutab Helsingin Sanomate arvamusküljel, et inimeste sundväljasaatmised konfliktikolletesse tuleks lõpetada.

Halonen märgib, et usaldus Soome ühiskonna vastu mureneb, kui pagulaspoliitika on seaduspärane, aga mitte õiglane. Tema väitel pole ka inimõiguste seisukohalt aus, et varjupaiga andmise aluseid muudeti seoses pagulaste suure arvuga.

Halonen kahtleb ka praeguses tegevuses, kus pagulasi saadetakse tagasi piirkondadesse, kuhu Soome välisministeerium ei soovita reisida. Haloneni meelest pole Afganistan, Iraak või Süüria pagulaste jaoks turvalised, kui nad pole turvalised soomlaste jaoks.

Haloneni meelest ei saa tagasi saata ka neid, kes on võtnud vastu ristiusu, sest neid võidakse vanal kodumaal hakata usu pärast taga kiusama.

Varjupaiga saamise nõuete karmistamine pole Haloneni väitel loodetud tulemust andnud: see on toonud kaasa ilma dokumentideta maal illegaalselt viibivate isikute arvu suurenemise.

Samuti ei meeldi Halonenile, et pagulasi puudutavad otsused tehakse kiirustades ja ilma piisavate teadmisteta. President pakub välja lahenduse: kuni probleemid varjupaiga taotlemisega pole lahenenud, tuleks väljasaatmised lõpetada.

Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

Kun miljoonat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan hädänalaiset ihmiset lähtivät hakemaan turvaa, osa saapui ­Eurooppaan. Maanosa joutui kaaokseen, josta se ei ole ­vielä toipunut. Euroopan kaukaiseen kolkkaankin tuli hetkessä 30 000 turvapaikanhakijaa: miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia. Suomen viranomaiset ovat selvinneet tehtävästään ensi säikähdyksen jälkeen melko hyvin. Hyvä hallinto on vahva pohja.

 

Kommentaarid
(Külastatud 393 korda, 1 külastust täna)