Tapmisähvardusi saanud kandidaat pääses Helsingi volikokku

Helsingi volikokku pääses kohalikel valimistel vasakpartei kandidaat Suldaan Said Ahmed, kes kogus üle 1000 hääle. Kandideerimise ajal oli ta saanud tapmisähvardusi.

Somaali päritolu 24-aastane Ahmed, kes ütleb enda kohta Must Lõvi oli populaarsuselt viies vasakparteilane, vahendab Helsingin Sanomat. Oma edu kohta ütleb ta, et see näitab, et on palju inimesi, kes soovivad, et Helsingi oleks jätkuvalt avatud ja multikultuurne linn. Neid ei ühenda mitte nahavärv, vaid soov muuta maailma. Soov tuua lootust vihast pakatavasse õhkkonda, kus tahetakse sulgeda piire ja omastada soomlust. See on selge sõnum, et üks teatud häälekas grupp ei saa soomlust omastada, vaid see kuulub meile kõigile, räägib Ahmed.

Oma nime Must Lõvi võttis Ahmed kasutusele seoses äärmusisamaaliste rühmituste lõvi-sümboolikaga, kus ta soovib muuta sellesama lõvi salliva Soome sümboliks.

Paljudele on see olnud liig. Kevade jooksul on Said Ahmed saanud kõnesid ja sõnumeid ähvardustega. Kõned ja sõnumid on sisaldanud näiteks järgmist: „oled tellinud oma surma, sinu kaela ümber peaks panema õlitatud köie” või „tuleme ja rebime sult selle lõvi”.

Said Ahmed pole ähvardusi varjanud, vaid vastupidi. Ta on teinud nende kohta kuriteoteate ja toonud need avalikkuse ette. Paljud on küsinud, kas ta rakendas rassismi oma valimisvankri ette. Ta tunnistab, et räägib neist asjadest, sest paljud ei julge. Samas soovib ta, et keegi neist asjadest räägiks.

„Tahan rääkida kõigile soomlastele, et suur hulk näeks, et meie hulgas on selliseid inimesi, kes on valmis kasutama poliitikute vastu vägivalda. Samas tahavad paljud avaldada selles osas solidaarsust ja vastata vihale armastusega. Helsingis algab nüüd rooside aeg.”

Said Ahmed räägib, et tema suur eesmärk on tuua Helsingi volikokku selliste inimeste häält, kelle hääl pole praegu kuuldav. Need on näiteks immigrandi taustaga, töötud ja Kontula-sugustes linnaosades elavad inimesed.

„Vaesus pole mulle võõras, vaid üsna tuttav. Tahan tuua volikokku oma kogemust. Ma pole võõrdunud tavalise inimese argielust, vaid tean täpselt, kus on probleemid.”

Samuti kavatseb ta aktiivselt võidelda rassismi vastu ja sallivuse poolt.

„Tahan teha Helsingist rassismi ja igasuguse diskrimineerimise vaba linna, kus kedagi ei diskrimineerita. Linna, mis on avatud ja multikultuurne, kus loobutakse üheskoos ebavõrdsusest. Linna, kus teatud linnaosad ei jää teistest maha ja linna, kus kantakse kõigi eest hoolt.”

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005165402.html

Kommentaarid
(Külastatud 382 korda, 1 külastust täna)